От КНСБ поставят четири социални искания пред премиера Бойко Борисов за приватизацията на „Булгартабак холдинг" на среща в Министерски съвет.

Президентът на синдиката Пламен Димитров уточни пред журналисти, че от КНСБ искат да се запознаят с конкретните социални ангажименти, които ще трябва да поеме купувачът на цигарения холдинг.

От синдиката предлагат те да са четири - първото е предметът на дейност на холдинга и дружествата към него да не се променя в следващите десет години; второто - да бъде гарантирана числеността за следващите пет години на персонала към момента на приватизация, възможно е само пенсиониране и доброволно напускане; третото - да бъдат гарантирани средствата във фонд „Работна заплата" в този вид, в който са в момента, за следващите пет години, без средствата за обезщетения по Кодекса на труда и колективния трудов договор и при доброволно напускане на персонала. Четвъртото изискване е да бъде спазван колективният трудов договор и да бъде удължен за още 2 години.

Няколко въпроса, свързани с цялата енергийна стратегия на България, ще поставят пред премиера Борисов от КНСБ. Стратегията е минала вече през парламента на първо четене. Синдикатите обаче имат редица предложения, които да бъдат внесени в нея - в това число и за петте големи горивни инсталации, една от които е и „Брикел". Трябва да се предприемат мерки преди края на тази година, както и за следващата. Има нужда от конкретни стъпки и инвестиции, които да гарантират бъдещето на всички ТЕЦ-ове, независимо, че са частни, каза Пламен Димитров.

Сред останалите предложения на КНСБ са това нов закон за стачката и законодателни промени, които да ограничат случаите на забавено изплащане на трудово възнаграждение.

Синдикатът настоява за законодателни промени, с които да се даде възможност, когато заплатата може да се докаже с извлечения от ведомости, вместо работниците да водят дело в съда, съдия изпълнител да им издава изпълнителен лист, срещу който да си получат дължимите им пари. Синдикатът иска да се да се създаде и трудова полиция заради бавенето на заплати. По данни на КНСБ сега на много места в страната работодатели бавели с месеци трудовите възнаграждения на служителите.

Според КНСБ сега в много случаи контролните органи мълчат при нарушаване на трудовите права на работниците, затова от синдиката предлагат нови законодателни промени, които да осигурят по-добра защита.

След 19 май ще бъде свикано заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за компенсирането на нискодоходните групи, стана ясно още на публична среща в централата на КНСБ. Комисиите в съвета са поработили по тази тема доста сериозно и след 19 май ще има решение по този въпрос, обясни социалният министър Тотю Младенов пред журналисти. Идеята е компенсирането да може да стане на 1 юли.

От социалното министерство смятат, че трябва да се намерят средства за подпомагане на доходите на хората, както на работещите, така и на пенсионерите. Но в какви размери може да стане това, все още не е ясно и изцяло зависи от финансовото министерство. Помощта е заради поскъпването на цените на основните хранителни продукти, както и на горивата. Разработени са различни варианти за компенсиране. Един от вариантите е да бъде изплатена еднократна компенсация в размер на 136 лева на всички пенсионери.