Четири социални искания за приватизацията на Булгартабак

1364
Четири социални искания за приватизацията на Булгартабак

От КНСБ поставят четири социални искания пред премиера Бойко Борисов за приватизацията на „Булгартабак холдинг" на среща в Министерски съвет.

Президентът на синдиката Пламен Димитров уточни пред журналисти, че от КНСБ искат да се запознаят с конкретните социални ангажименти, които ще трябва да поеме купувачът на цигарения холдинг.

От синдиката предлагат те да са четири - първото е предметът на дейност на холдинга и дружествата към него да не се променя в следващите десет години; второто - да бъде гарантирана числеността за следващите пет години на персонала към момента на приватизация, възможно е само пенсиониране и доброволно напускане; третото - да бъдат гарантирани средствата във фонд „Работна заплата" в този вид, в който са в момента, за следващите пет години, без средствата за обезщетения по Кодекса на труда и колективния трудов договор и при доброволно напускане на персонала. Четвъртото изискване е да бъде спазван колективният трудов договор и да бъде удължен за още 2 години.

Няколко въпроса, свързани с цялата енергийна стратегия на България, ще поставят пред премиера Борисов от КНСБ. Стратегията е минала вече през парламента на първо четене. Синдикатите обаче имат редица предложения, които да бъдат внесени в нея - в това число и за петте големи горивни инсталации, една от които е и „Брикел". Трябва да се предприемат мерки преди края на тази година, както и за следващата. Има нужда от конкретни стъпки и инвестиции, които да гарантират бъдещето на всички ТЕЦ-ове, независимо, че са частни, каза Пламен Димитров.

Сред останалите предложения на КНСБ са това нов закон за стачката и законодателни промени, които да ограничат случаите на забавено изплащане на трудово възнаграждение.

Синдикатът настоява за законодателни промени, с които да се даде възможност, когато заплатата може да се докаже с извлечения от ведомости, вместо работниците да водят дело в съда, съдия изпълнител да им издава изпълнителен лист, срещу който да си получат дължимите им пари. Синдикатът иска да се да се създаде и трудова полиция заради бавенето на заплати. По данни на КНСБ сега на много места в страната работодатели бавели с месеци трудовите възнаграждения на служителите.

Според КНСБ сега в много случаи контролните органи мълчат при нарушаване на трудовите права на работниците, затова от синдиката предлагат нови законодателни промени, които да осигурят по-добра защита.

След 19 май ще бъде свикано заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за компенсирането на нискодоходните групи, стана ясно още на публична среща в централата на КНСБ. Комисиите в съвета са поработили по тази тема доста сериозно и след 19 май ще има решение по този въпрос, обясни социалният министър Тотю Младенов пред журналисти. Идеята е компенсирането да може да стане на 1 юли.

От социалното министерство смятат, че трябва да се намерят средства за подпомагане на доходите на хората, както на работещите, така и на пенсионерите. Но в какви размери може да стане това, все още не е ясно и изцяло зависи от финансовото министерство. Помощта е заради поскъпването на цените на основните хранителни продукти, както и на горивата. Разработени са различни варианти за компенсиране. Един от вариантите е да бъде изплатена еднократна компенсация в размер на 136 лева на всички пенсионери.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

роро
# 0
13:05 | 9 May 2011
да го продават през борсата да ги видим тогава КНСБ какви социални искания ще имат
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg