Акционерите на Спарки АД – Русе (

) ще гласуват на насроченото за 28 юни ОСА решение за четирикратно увеличение на капитала със свои средства. Ако предложението бъде прието, капиталът на компанията ще се промени от сегашните 3 млн. лв. на 12 млн. лв., съобщават от x3news.

За целта част от корпоративната печалба за 2007 г., или 1 млн. лв., ще бдат капитализирани. Останалите 8 млн. лв. ще бъдат от резервите на дружеството. Нека припомним, че консолидираната печалба на Спарки АД за миналата година е 18.73 млн. лв.
Новата емисия акции ще е в размер на 9 млн. лв., колкото ще са и ценните книжа. За всяка притежавана стара акция, акционерите на компанията ще получат по три нови.

Право да участват в разпределението на новите книжа, с които се увеличава капитала имат лицата, придобили акции най-късно 14 дни след датата на приемане на решението на ОСА за увеличаване на капитала.

Акционерите на компанията ще обсъждат и предложението да разпределят 900 хил. лв. под формата на дивидент, или по 0.3 лв. брутен дивидент за акция.

Днес акциите на Спарки АД поскъпнаха на Българска фондова борса с 0.59%, до средните 41 лв. при обем от 47 лота. От началото на вторичната търговия (21 февруари) досега акциите на компанията отчитат понижение от 32.6%, като в левово изражение изменението е загуба от почти 20 лв.