Компанията ЧЕЗ е отворена да прави инвестиции във всички държави, в които има възвръщаемост. Сега в България не сме сигурни, че има такива условия. Това каза на среща с журналисти Алеш Дам - главен оперативен директор на ЧЕЗ България. Дам уточни, обаче, че това не означава, че компанията няма планове в България, но проектите остават замразени.

Стана ясно още, че електроразпределителното дружество смята, че има нужда да бъде променена регулаторната рамка в посока справедливо отразяване на разходите. От ЧЕЗ искат да инвестират пари, за да се осигури спазването на европейските директиви за енергийната ефективност.

От компанията обаче обясниха, че през последните две години са предлагали да инвестират по 90 млн. лв., но от регулатора са позволявали само по 70 млн. лв., което води до още по-големи нужди от инвестиции. Например за 2010 г. компанията е имала готовност да инвестира 130 млн. лв., но те не са били одобрени от ДКЕВР.

Във връзка с доклада на регулатора Алеш Дам обясни, че в него по-скоро заключенията и препоръките са чисто административни. Той допълни, че от дружеството са предоставили на проверяващите от ДКЕВР много материали и вероятно им е било трудно да се запознаят с всички. „Ние можем да обясним всички неща", категоричен бе Дам. Според него в доклада има много положителни оценки, като например, че електроразпределителната мрежа е в добро състояние.

По повод изплащането на дивидентите на държавата Дам коментира, че по време на криза е добре те да бъдат инвестирани в качеството на мрежата, но ако е нужно, те ще бъдат платени.

На въпрос за продажбата на държавния дял от ЧЕЗ чрез Българската фондова борса, главният оперативен директор заяви, че това е решение единствено на държавата.

Източник: Агенция Фокус