Членовете на БАУД публикуват стандартно отклонение за всеки взаимен фонд

945
Членовете на БАУД публикуват стандартно отклонение за всеки взаимен фонд

Считано от 1 януари 2008 г. управляващите дружества - членове на БАУД започнаха да публикуват стандартното отклонение на всеки взаимен фонд, който управляват, като един от количествените параметри за измерване на риска на съответния фонд.

Публикуването на риска ще присъства във всички материали на взаимните фондове, в това число и в рекламните материали, които дават информация за постигната от тях доходност.

Като основен мотив за публикуването на риска членовете на БАУД изтъкват в по-добрата информираност за резултатите и присъщите рискове на даден взаимен фонд, което ще спомогне за взимането на информирани инвестиционни решения от страна на инвеститорите.

Тъй като инвестициите във взаимни фондове са дългосрочни и за да не се претрупва с информация таблицата на взаимните фондове на членовете на БАУД, публикувана ежедневно в пресата и на уеб сайта на асоциацията (www.baud.bg), колоната с доходност на взаимните фондове за последните 6 месеца се заменя с информация за риска на всеки фонд.

С това, резултатите за доходност на взаимните фондове съответно са: доходност за последните 12 месеца, от началото на дейността на всеки взаимен фонд и от началото на настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg