Сиско България представи за първи път у нас своята технология за виртуално сътрудничество Cisco TelePresence. Демонстрацията се проведе преди броени минути в офиса на компанията в Бизнес Парк София, където се намира и първата специално оборудвана за страната Cisco TelePresence - стая.

Това се случи в присъствието на управляващия директор на Сиско България Борислав Димитров и журналисти. Детайли за технологията представиха виртуалните гости на срещата от Лондон и Дубай - съответно Бен Еванс и Томас Дефой, бизнес мениджъри за видео решения за развиващите се пазари в компанията. Срещата продължи близо половин час.

В конкретния случай се представиха възможностите на модела Cisco TelePresence 3000, който позволява присъствието на до 6 участници във виртуалната среща от едната страна на екрана. Стаята е оборудвана с три екрана, като днес на два от тях присъстваха виртуалните гости от Великобритания и Дубай.

Освен чистата визуална и звукова връзка между присъстващите в стаята, човек има възможност и да изнася презентации на слайдшоу и др. Изображението се пренася чрез камери, които се самонасочват според нивото на шум. Има и опция за настройка на камерата, която да се връща към висшия мениджър, след всяко изказване на участник в конференцията, уточниха от компанията - разработчик.

Оттам информираха още, че освен демонстрираният модел днес, от компанията предлагат и други решения - от персонализираната TelePresence система (Cisco TelePresence 500, която може да стои на бюро), до голяма виртуална зала за срещи, предназначена за 18 човека - Cisco TelePresence 3200. Местата в този случай са разположени в две редици, като около първото бюро са разположени 6 места, а на бюрото зад него са наредени и останалите 12 стола.

Ако стаята в София е оборудвана с модела TelePresence 3000, то виртуалните гости от днес се включиха, използвайки модел с по-нисък клас.

Има няколко начина за употреба на решението от дадена компания, конкретно. Единият е чрез първоначална инвестиция за закупуване на необходимото оборудване и подготовката на стаята за целта (техническо и интериорно). Втората възможност е наемането на оборудването и заплащането на абонамент. Третият способ е чрез използването на т.нар. „публични стаи", като употребата е чрез предварително записване по график.

В България все още няма подобен род „публични стаи", така че като възможност засега остават първите два случая. Дали тези стаи ще станат реалност и у нас, от Сиско коментираха, че това зависи от телекомуникационните компании. От дружеството се въздържаха да посочат конкретни цени на предлаганите продукти, като уточниха, че предвид ефекта от оптимизацията на разходите за бизнес пътувания и командировки, цената си струва.

Като плюс на подобен род решения бе посочен и екологичният ефект от по-малкото бизнес пътувания и изхвърляните в атмосферата на вредни емисии.

За да бъде възможна употребата е необходимо и наета линия с трафик от поне 5 МВ.

Оборудването и подготовката на стаите се предлага и извършва от традиционните партньори на Сиско България, като ни увериха, че подготовката и настройките отнема малко време.

От срещата стяна ясно, че интерес към решенията са проявили няколко големи финансови компании и дружества, предоставящи комунални услуги, у нас. ОББ бе дадена като пример, като срещите на борда на директорите на ниво група предстоят да се провеждат посредством Cisco TelePresence 3000.

От компанията посочиха, че интерес към решенията са проявили и някои висши учебни заведения от България.

От Сиско смятат, че услугата е подходяща и за държавните учреждения за оптимизиране на техните разходи, където обаче човешкият фактор и желание за командировки не е за подценяване.

На представянето днес стана ясно, че Cisco TelePresence e приложено успешно при над 300 клиенти по целия свят. В компанията Сиско се използват над 660 стаи по целия свят в 44 държави. Компанията регистрира към 40 хил. сесии на месец, много, от които са многоточкови, което ще рече, че се свързват хора от 3 или повече места. В компанията технологията се използва над 5 часа дневно.

На въпроса как ще изглежда новото поколение на услугата, от Сиско коментираха, че вероятно ще става дума за холограмни изображения, като вече има успешни опити за това, но още не е ясно кога ще започне внедряването.