„Всички искаме системата COBOS да продължи да функционира и ще се борим за това“, каза Бистра Илкова, изп. директор на Българска фондова борса, на провелата се по-рано днес среща между ръководството на БФБ и членове на Клуба на журналистите ААА. Тя допълни, че преди седмица се е състояла среща между членове на борсата и представители от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), на която са обсъждани евентуалните промени около търговската платформа.

Най-дългият и труден вариант е пренаписването на COBOS, предвид новата му функция като масов продукт, обяви Бистра Илкова. Вторият от вариантите е намаляване на функционалностите на системата, с които е натоварена в момента. Третата възможност е заплащане на лицензионна такса на БФБ от посредниците, които да започнат сами да оперират със системата и развиват според нуждите на клиентите си, допълни още Илкова.

„Срещите с БАЛИП ще продължат. При всички случаи ще вържем COBOS към новата система“, обобщи Бистра Илкова. Според Иван Такев, директор дирекция „Търговия, надзор и пазарна информация“ към БФБ, влиянието на бъдещите промени ще се отразят минимално на продължителността на търговските сесии – от +/- 15 минути.

Радослав Рачев, председател на БАЛИП, заяви за Profit.bg по темата, че поводът на провелата се през миналата седмица среща са били възникналите проблеми около системата COBOS. Нека припомним, че на няколко пъти тогава COBOS блокира, което принуди отлагане на търговията.

Самото предложение за лицензионни такси на практика е дошло от самия бизнес. То е продиктувано от задъхването на системата, в резултат на нарасналите потребители.

Рачев допълни, че от асоциацията са уведомили членовете на БАЛИП за водените разговори, като очаква в най-скоро време да постъпят предложенията на ИП за изменения около COBOS.

„Измежду постъпилите варианти ще изберем най-целесъобразните и ще ги предложим за обсъждане пред борсовото ръководство“, каза Рачев.