Инвестиционният фонд Citi Venture Capital International на Citigroup обяви, че е постигнал споразумение за закупуването на близо 37% от капитала на Хювефарма АД, информира Dow Jones Newswires. За придобиването на дела от CVCI са платили 75 млн. евро.

Хювефарма произвежда ветеринарни лекарства, хранителни добавки и специализирани ветеринарни продукти. Компанията също така произвежда и продава редица съставки и лекарствени препарати за фармацевтичната индустрия.

Хювефарма има производствени обекти в България и в Сейнт Луис, Мисури, в САЩ. Хювефарма генерира около 65% от продажбите си от Европейския съюз и Северноамериканските пазари. Компанията също така продава свои продукти в Тайланд, Индия, Русия, Китай, Тайван и Бразилия.

"Следим Хювефарма от няколко години," казва Сунил Наир, който оглавява дейността на CVCI в Европа, Близкия Изток, Африка и Индия.

"Смятаме, че на компанията й предстои силен растеж, въз основа на впечатляващия портфейл от нейни продукти, които предстои да бъдат регистрирани на ключови пазари по цял свят," добавя той.

Хювефарма е мажоритарен собственик на Биовет с 81.32% от капитала на компанията.

CVCI е част от Citi Capital Advisors, подразделението за алтернативни инвестиции на Citigroup.

Акциите на Биовет поевтиняват на БФБ-София към 12.25 ч. с 1.30%, до 7.60 лв. за лот.