Днешната борсова сесия е последна за месеца, поради което очаквам активизиране на институционалните инвеститори. Това сподели за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„През последните дни и особено вчера станахме свидетели на доста добра ликвидност на борсовата търговия, която се разпростря не само сред „сините чипове", но и сред компании, чиито акции по-принцип са по-слабо ликвидни, заяви Димитров.

Според него „основен двигател на интереса на инвеститорите остават счетоводните отчети за първото тримесечие, които доведоха до ръст по позиции като Неохим АД, Каолин АД, ЕМКА АД.

Същевременно трябва да отчетем и позитивния сентимент, който се разпростира на международните пазари през последните месеци. Въпреки че постигнаха 100-процентен ръст спрямо дъната от 2009 г., американските и европейските акции продължават да отчитат ръстове.

Несигурността, породена с високите цени на петрола, на храните и на другите суровини, както и дълговите проблеми на Гърция и другите „периферни" страни от Еврозоната тегнат като заплаха над по-нататъшното покачване. Добрите отчети, които показаха множество от водещите компании, обаче подклаждат апетита към риск, респективно борсовото „рали".

Вчера бяха изнесени някои лоши макроикономически новини от САЩ, но това не доведе до спад.

Очаквам позитивния сентимент да повлияе и на родния пазар, но все пак няма да е изненада да сме свидетели на прибиране на печалби, особено при позиции, чиито отчети не впечатлиха инвеститорите, допълни още Димитров.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!