Д. Димитров: Родните спекуланти отдавна не търгуват

1377
Д. Димитров: Родните спекуланти отдавна не търгуват

Дълговата криза, разпростряла се сред европейските страни, продължава да тежи на перспективите пред глобалната икономика, а оттам и на фондовите пазари, коментира рано тази сутрин за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Вчера по време на американската сесия новината, че МВФ смята да вдигне прага на помощ, който може да получи всяка страна членка на фонда, успя за кратко да повиши риск-апетита, но ефекта бе краткотраен, като всички водещите индекси завършиха в червено. Широкият индекс S&P 500 записа пети пореден спад, но въпреки това от началото на година индексът е загубил едва 3.8%“, споделя Димитров.

„Същевременно спадът на SOFIX е 9.6%. Спадът се пренесе и в Азия, като допълнително натежаха негативните новини от Китай, където производственият индекс PMI отчете значителен спад.

Българският фондов пазар отдавна се характеризира с частична корелация спрямо чуждите си събратя“, допълни той.

Според Димитров „българските индекси точно повтарят низходящите движения, но в дните, в които чуждите пазари растат ние можем да се надяваме най-много на запазване на нивата от предходните сесии. Най-разпродадени почти винаги са най-ликвидните книжа, на така наречените „сини чипове”. Получава се парадоксът, най-качествените компании да губят най-много в периоди на пазарна несигурност“.

„Днес не мисля, че можем да очакваме нещо по-различно, от спад в рамките на процент спрямо вчерашните нива. Вече на всички е ясно, че до преодоляването на дълговата криза в Европа, няма да станем свидетели на положително развитие на борсова търговия у нас.

Чуждите инвеститори са все по-предпазливи при вложенията си, след като постулатът за липсата на риск в държавни ценни книжа на развитите страни умря. Родните спекуланти отдавна не търгуват на БФБ поради невъзможността да реализират печалби на падащия пазар, което допълнително намалява ликвидността му,“ заключи Димитров.

Вчера SOFIX и BG40 добавиха минималните 0.01% и 0.06% до 322.19 и 108.14 пункта респективно.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

трейдърче
# 0
14:11 | 23 November 2011
като разрешат късите позиции в бфб, може и да се размърдат нещата откъм ликвидност, в крайна сметка и шортовете ще трябва да покриват позициите си...
зещ
# 1
11:11 | 23 November 2011
За какво да търгуват.? Вие господа Умници и Професоналисти създадохте ли някакви инструменти с , с които да търгуват. Или дайте парите пък ние големите анализатори ще им намерим местенце.
krammer
# 2
10:11 | 23 November 2011
Как да търгуваме бе брато, като няма търговия...
ds
# 3
09:11 | 23 November 2011
а къде изчезна тоя човек?
petar
# 4
09:11 | 23 November 2011
Ама то от такива , като твоят колега Пърси доста хора разбраха какво животно е брокера . Я по добре пишете докъде стигна КФН-то?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg