Дълговата криза, разпростряла се сред европейските страни, продължава да тежи на перспективите пред глобалната икономика, а оттам и на фондовите пазари, коментира рано тази сутрин за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„Вчера по време на американската сесия новината, че МВФ смята да вдигне прага на помощ, който може да получи всяка страна членка на фонда, успя за кратко да повиши риск-апетита, но ефекта бе краткотраен, като всички водещите индекси завършиха в червено. Широкият индекс S&P 500 записа пети пореден спад, но въпреки това от началото на година индексът е загубил едва 3.8%“, споделя Димитров.

„Същевременно спадът на SOFIX е 9.6%. Спадът се пренесе и в Азия, като допълнително натежаха негативните новини от Китай, където производственият индекс PMI отчете значителен спад.

Българският фондов пазар отдавна се характеризира с частична корелация спрямо чуждите си събратя“, допълни той.

Според Димитров „българските индекси точно повтарят низходящите движения, но в дните, в които чуждите пазари растат ние можем да се надяваме най-много на запазване на нивата от предходните сесии. Най-разпродадени почти винаги са най-ликвидните книжа, на така наречените „сини чипове”. Получава се парадоксът, най-качествените компании да губят най-много в периоди на пазарна несигурност“.

„Днес не мисля, че можем да очакваме нещо по-различно, от спад в рамките на процент спрямо вчерашните нива. Вече на всички е ясно, че до преодоляването на дълговата криза в Европа, няма да станем свидетели на положително развитие на борсова търговия у нас.

Чуждите инвеститори са все по-предпазливи при вложенията си, след като постулатът за липсата на риск в държавни ценни книжа на развитите страни умря. Родните спекуланти отдавна не търгуват на БФБ поради невъзможността да реализират печалби на падащия пазар, което допълнително намалява ликвидността му,“ заключи Димитров.

Вчера SOFIX и BG40 добавиха минималните 0.01% и 0.06% до 322.19 и 108.14 пункта респективно.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!