В бъдеще няма да сме партньори с Митко Събев, Александър Мелник също няма да бъде. И някак си, ще трябва да разделим собствеността си. Така Денис Ершов отговори на въпроса какво развитие на ситуацията около Петрол Холдинг можем да очакваме оттук нататък и толкова ли са вече големи различията между двамата основни акционери в компанията (Ершов и Събев), за да се намери разрешение на конфликта.

Това се случи на специална пресконференция на Денис Ершов, в която участие взеха още Александър Мелник, притежаващ 5% от капитала на Петрол Холдинг и Иван Кутевски, избран за изпълнителен директор на Петрол Холдинг на 28 юни 2010 г. по време на спорното ОСА на холдинга. Пресконференцията бе озаглавена „Истината за Петрол Гейт" и на нея другата страна по спора изнесе своите доводи и нови факти.

„Единият от главните проблеми за този конфликт се явява фактът, че от няколко години Митко Събев смята Петрол Холдинг за лична собственост и ни смята за партньори само тогава, когато мненията ни съвпадат. Във всичко друго той се ръководи единствено от своето мнение. И в сегашната ситуация, когато двама от акционерите са отстранение от компанията е много показателна", каза на свой ред Мелник по поставения по-горе въпрос.

„Лошо е, когато те предаде близък приятел, а аз му вярвах на 100%", каза Ершов, като добави, че отплатата за това доверие са 200 млн. евро проиграни пари в спекулации с петролни фючърси, за борсови спекулации. Нещо повече, Денис Ершов неколкократно определи съдружника си Митко Събев като хазартен любител, в която си страст е изгубил стотици милиони евра, собственост на акционерите.

Денис Ершов упълномощава Митко Събев преди няколко години да упражнява изцяло и в пълен обем всички права, които има (Ершов) в качеството му на член на НС на Петрол АД, като валидността на това пълномощно е до 1 септември 2010 г. Няколко месеца преди крайния срок (с Уведомление от 26 май 2010 г.) обаче, Денис Ершов оттегля изцяло даденото от него пълномощно на Митко Събев да го представлява като член на НС на Петрол, както и да извършва, каквито и да било действия, свързани с упражняване на права по същото пълномощно. Според изнесените от Ершов документи днес, се вижда, че четири лица декларират с подписите си на 25 юни 2010 г., че Ершов е връчил лично на Събев два писмени актове за оттегляне на пълномощни. Това се е случило на 27 май.

„Когато гласувах пълно доверие на Събев преди години, компанията и тези от структурата й бяха в много добро финансово състояние, различно от това, в което се намират днес", каза Ершов.

Самият Ершов опроверга твърдението на Митко Събев от миналата седмица, че продажбите на Петрол Холдинг са нараснали двойно. „Всички бихме искали това да е така, но то не отговаря на истината. Всеки ден получавам SMS за състоянието на продажбите и тази система създадох лично, но продажбите са се понижили със 7% на годишна база", коментира Еров изказването на своя съдружник.

Според него Петрол Холдинг, включително Петрол, се намират в много дълбока криза на ликвидност. „Преди време активите на холдинга може и да са стрували милиард лева, а може и повече, докато един любител на хазартните игри ни се поигра с борсови спекулации и името на този любител е Митко Събев", каза още Ершов.

По повод твърденията на Митко Събев и на Боян Терзиев, временно отстранен от длъжността директор на ТР от миналата седмица, че върху длъжностните лица по регистрация е оказван натиск и указания за вписване на обстоятелства по партидата върху Петрол Холдинг, Иван Кутевски отрече, каквито и да било срещи с изпълнителния директор на Агенцията по вписванията.

„Дори не познавам директора на АВп, както и на Търговския регистър. Там съм влизал само до гишетата за представяне на документите", отговори Кутевски по повод обвиненията от миналата седмица. На пресконференцията стана ясно още, че самият Кутевски не е заплашвал обслужващите Петрол Холдинг банки с писма, както и че няма блокирани сметки на компанията. Подобно твърдения направи Митко Събев по повод кашата за това кой е законен изпълнителен директор на холдинга.

На срещата с медиите дори изразиха и недоумение от това как в рамките на само ден, един съдия от Варненския окръжен съд променя на радикално решението си по депозирана от Митко Събев молба в средата на юли за спиране вписването на обстоятелства по партидата на Петрол Холдинг. Същите недоумяваха и действията на съдия Румяна Паликарова от Софийския градски съд излиза с две решения в рамките на три дни по подадена от Иван Кутевски жалба за бездействие от страна на служителите на Агенцията по вписванията. Във второто решение е допусната поправка на очевидна фактическа грешка в предходното си решение.

Що се отнася до обвиненията на Мито Събев за неправомерно източване на средства на Петрол АД от Денис Ершов чрез акта на възлагане за консултантската дейност от 2008 г. и със срок на дейност до октомври 2011 г., Ершов отрече да е давал всякакви обяснения, че получените средства са под формата на възнаграждения и добави - „Според стенограмата от пресконференцията на Митко Събев излиза така, сякаш този акт за възлагане е само за едно, че водя преговори с Газпромнефт, упълномощени от руската страна за изграждането на Южен поток. Възможно ли е Петрол да участва в Южен поток? Да, но косвено, тъй като обсъждах с Газпром доставка на гориво чрез Петрол за строителите на тръбата."

Самият той потвърди, че разговорите за продажба на активи на Петрол на Газпромнефт вървят добре.

По повод изготвената антикризисна програма за Петрол, Денис Ершов коментира, че няма как да изнесе цялата информация по програмата, но каза, че приоритет номер 1 в нея е разплащането с кредиторите на компанията - финансови институции, банки и облигационери.

„Много ще е лошо те да разберат, че с парите им са извършвани реконструкции на стадион и е осигуряван голям бюджет за футболен клуб и да им кажем, че не можем да им върнем парите сега. На първо място в програмата са кредиторите", каза Ершов, като по негова информация бюджетът на Черноморец за миналата година е бил 15 млн. лв.

По въпроса за оздравяването на Нафеткс Петрол, Ершов каза, че обръщането на дълг в капитал не е никакво оздравяване. „Единственото оздравяване на компанията може да бъде само едно - да се спрат самоубийствения и абсурден внос и да се премине към нефтопродукти на ЛУКОЙЛ. И всичко това е пресметнато и доказано с числа".

Становище и хронология на събитията в Петрол Холдинг, според Денис Ершов