До началната дата на аукционите (21 декември) по приватизация на първото енергоразпределително дружество ЕВН България ще наблюдаваме познатата ни картинка на БФБ – плитък пазар, спорадични сделки и ниска ликвидност, коментира рано тази сутрин Дамян Колев, брокер в Наба Инвест.

„Едва ли днешният ден ще ни предложи по-различна картина от обичайната. Очаквам с приближаването на празниците другата седмица да се засили броят на договорените сделки и сесиите да завършват с по-солидни обеми“.

„Това от една страна е в резултат на преструктуриране на портфейли“, поясни Колев.

„Друга причина е участието в дългоочакваната приватизация на тези енергоразпределителните дружества от страна на по-големи професионални инвеститори, което ги кара за затварят част от местните си позиции, така че впоследствие да не се разрушават теглата на инвестициите им в общия портфейл.

Данните от Еврозоната също не са окуражаващи, страховете от нова рецесия на международните пазари води до бягство от рискови инвестиции като краткосрочните настроения са негативни“, заключи Колев.


Вчера SOFIX записа едва третото си повишение от началото на декември, след като добави 0.35% до 302.06 пункта. От своя страна широкия BG40 се понижи с 0.20% до 107.30 пункта.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент!