Правителството одобри писмо-отговор до Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за заем на KNAUF България ЕООД, съобщи правителствената информационна служба. С кредита за 32 млн. евро без държавна гаранция ще се финансира строителството на завод за гипсови плоскости в гр. Гълъбово, в близост до ТЕЦ "Марица-изток 3", и необходимата инфраструктура. Годишно в него ще се произвеждат около 30 млн. кв. м. плоскости.

Министерският съвет утвърди и писмо-отговор до ЕИБ за синдикиран заем в размер на 100 млн. евро за Българската телекомуникационна компания.

Той ще подпомогне приоритетни инвестиционни проекти на компанията в областта на мобилните технологии и разширяване на обхвата на мобилните широколентови услуги в България. За предоставянето му не се изисква държавна гаранция.

Според Рамковото споразумение между ЕИБ и България от 1997 г. банката предоставя и заеми за реализиране на проекти, за които правителството е поискало финансиране или е потвърдило, че то попада в обхвата на споразумението.

С одобрените писма се потвърждава, че страната не възразява проектите на KNAUF България и БТК да се финансират при условията, посочени в документа.