Министерският съвет прие решение за едновременно намаляване и увеличаване на капитала на "Параходство Български морски флот" ЕАД, гр. Варна и за обявяване на имот - частна държавна собственост, за публична държавна собственост и безвъзмездното предоставяне за управление на имущество - публична и частна държавна собственост, на ДП "Пристанищна инфраструктура", НК "Железопътна инфраструктура", министерствата на транспорта и на отбраната, Министерството на труда и социалната политика - за нуждите на Регионалната служба по заетостта, гр. Варна, и областния управител на Варна. Това съобщи правителствената информационна служба.

Част от неоперативните активи на "Параходство Български морски флот" ЕАД ще бъдат придобити от държавата въз основа на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Те ще бъдат предоставени за управление на различни държавни предприятия и ведомства. Това ще е в интерес на успешното развитие и приключване на приватизационните процедури на дружеството, тъй като то ще бъде освободено от значителна част от своите неоперативни активи и в капитала му ще останат основно активи, свързани с присъщия предмет на търговска дейност, се посочва в съобщението.

Агенцията за приватизация е изразила положително становище по планираното разпореждане.

Имотите, които се отнемат от дружеството са: Морска гара - Варна, сгради и поземлен имот с площ 210 кв. м; етаж от сграда във Варна на бул. "Съборна" 25; поземлен имот и сграда "Дом на моряка" във Варна на ул. "Черноризец Храбър" 11; техническа работилница и склад в гр. Бургас; оздравителен дом-местност "Ален мак", намиращ се във Варна, к. к. "Чайка"; почивна база "Белмекен", намираща се в землището на гр. Якоруда, Благоевградска област; недвижим имот в местността "Аладжа манастир"; недвижим имот в гр. Калофер, Пловдивска област; недвижим имот, офиси в гр. Варна, ул. "Шипка" 10; гребна база "Бриз" в гр. Варна; 9 апартамента в ж. к. "Младост", "Владиславово" и "Владислав Варненчик" в гр. Варна; движими вещи, намиращи се в част от тези имоти, и в радио предавателен център "Китка" и радиоприемен и оперативен център "Кичево".

ДП "Пристанищна инфраструктура" ще управлява Морската гара - Варна, етажа от сграда на бул. "Съборна" 25 в областния град, поземления имот и "Дом на моряка" на ул. "Черноризец Храбър" 11 и техническата работилница и склада в гр. Бургас.

НК "Железопътна инфраструктура" ще управлява почивна база "Белмекен", оздравителен дом-местност "Ален мак" край Варна, хижа в местността "Аладжа манастир" и имот в гр. Калофер, Пловдивска област.

Регионалната служба по заетостта във Варна ще използва сградата на ул. "Шипка" 10. Общата площ е 2018,50 кв. м.

Областният управител на Варна ще управлява гребната база "Бриз", а Министерството на отбраната ще управлява 9-те апартамента във Варна.

Дружеството "Български морски квалификационен център" ЕАД, което е собственост на БМФ, също ще стане държавна собственост, а правата на държавата като едноличен собственик на капитала на дружеството ще се упражняват от министъра на транспорта.

Министърът на транспорта ще увеличи капитала на "Параходство Български морски флот" ЕАД до съдебно регистрирания размер като средствата се осигуряват от фонд Резервен.