Държавата ще постави условия, с които да се избегне спекула при продажбата на миноритарни дялове от завод Арсенал и дъщерните дружества на завода Терем. Това заяви в интервю за "Хоризонт" директорът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Следващата седмица ще излязат обявите за продажба на миноритарни дялове от Терем "Георги Бенковски" в Пловдив и Терем "Генерал Владимир Заимов" в Божурище.

"Тези процедури минават по едно особено проучване по чл.95 от Закона за защита на класифицираната информация както и на удостоверения за индустриална сигурност. Основната ни цел при тази процедура е осигуряване на средства, както и сигурност в сектора.

Ще се допускат само лица, които са минали проучвания, проверени, както и да имат сериозни обороти. Не искаме когато продаваме миноритарни пакети да ги купуват лица с цел спекула, а именно две- три години да блокират дейността на дружеството с оглед на това по-късно да преподадат пакета си на по-голяма цена, обикновено на мажоритарния собственик. Това се опитваме да го избегнем като сме заложили на по-високи обороти на тези, които може да участват в тези процедури", посочи Караниколов.

Източник: БНР