Държавната помощ за Кремиковци е 698.96 млн. лв.

832
Държавната помощ за Кремиковци е 698.96 млн. лв.

Днес министерството е внесло в Агенцията за държавни вземания акта за предявяване на размера на държавната помощ, предоставена на "Кремиковци" преди приватизацията, и размерът на помощта е 698.956 млн. лв., заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева.

Актът е връчен и на временния синдик на комбината, добави Радева. Главницата е 431.073  млн. лв., а лихвите - 267.883 млн. лв. На 26 септември ще се състои събрание на кредиторите, на което ще бъдат уточнение всички претенции към комбината, след което синдикът ще направи класиране на предявените вземания по степен на важност и ще ги категоризира, каза Радева.

След избора на постоянен синдик ще се определи кои от вземанията са законни и дали се приемат в предявения размер.

Следващата стъпка е да се реши дали процедурата по несъстоятелност ще се развие чрез ликвидация или чрез оздравителен план и как ще става удовлетворяването на кредиторите, добави Нина Радева.

Заместник-министърът посочи, че България и ЕК нямат спорове по това дали тези близо 700 млн. лв. са държавна помощ и добави, че тя е изискуема, защото целите, за които е била предоставена не са били реализирани.

Състав на Софийския градски съд постанови в началото на август решение, с което беше обявена неплатежоспособността на "Кремиковци".

Началната дата на неплатежоспособността на дружеството е 31 декември 2005 г. Размерът на осчетоводените задължения на комбината към края на 2007 г. е 1.63 млрд. лв. Съдът назначи за временен синдик на дружеството Ана Миленкова и свиква първото събрание на кредиторите на комбината на 26 септември 2008 г.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...