На официална церемония заместник - министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева връчи издадения от Българска Агенция за Инвестиции Сертификат за инвестиция клас А на Хиитсет ЕООД - 100% дъщерно дружество на Билборд АД, София за проекта „Изграждане на нова печатна база за листов и ролен печат в Костинброд”.

От влизане в сила на новия закон за насърчаване на инвестициите това е едва 4-ят сертификат за такъв клас инвестиция.

На церемонията заместник-министър Янева анонсира основните параметри на проекта, а именно, че общата стойност на инвестицията се очаква да бъде до 100.706 млн. лв., като проектът трябва да бъде приключен за две години.

Очакванията са през първата година от реализиране на проекта да бъдат назначени 177 души. Според становището на БАИ производството на новата печатна база е със значителен потенциал за износ, насочен основно към съседните държави и базата би могла да реализира продукция и за западноевропейски клиенти като Некерман, Квеле, Отто и др.

След окончателно приключване на преговорите с финансовите институции относно финансиране на проекта, Билборд АД ще оповести конкретните параметри и постигнати договорености за това финансиране, както и точният размер на инвестицията.

Важни предимства, които предоставя сертификатът за инвестиция клас А, са това, че централните и териториалните органи на изпълнителната власт извършват административно обслужване на инвеститора в срокове с една трета по-кратки от предвидените в съответните нормативни актове, а за някои административни процедури дори е предвиден 5-дневен срок за обслужване.

Днес бе последната дата за сключване на сделки с акциите на Билборд, в резултат на които инвеститорите ще могат да получат безплатни акции от увеличението на капитала на компанията.

По позицията бяха изтъргувани 4772 акции на нива от 10.42 до 10.60 лв. за брой.