Във връзка с повишения интерес на обществеността относно събитията през последната седмица в резултат на влошените климатични условия, ръководството на Трейс груп холд АД (

) желае да заяви следното: в групата на холдинга са включени 14 фирми, като в 12 от тях Трейс Груп Холд АД е мажоритарен собственик, гласи корпоративно съобщение на сайта на БФБ.

Основен предмет на дейност на дружествата е строителство на пътища, сгради и съоръжения, както и поддържането им. Всяко дружество е самостоятелно юридическо лице, по смисъла на Търговския закон, и с автономно ръководство, носещо отговорност за своите действия.

Към момента някои от фирмите (Пи Ес Ай АД, Родопа Трейс ЕООД, ПСФ-МостинженерингАД и Стройинженеринг ЕООД) изпълняват договори по зимно поддържане. Общата дължина на пътната мрежа, която се поддържа от дъщерните дружества, е над 1600 км, което представлява почти 10% от дължината на Републиканската пътна мрежа.

В обхвата на договорите са проходите „Хаинбоаз” и „Шипка”, както и главните и второстепенни пътища на територията на Гурково, Казанлък, Чирпан, Девин, Ямбол, Стралджа, Кърджали, Момчилград и Ардино.

Общата стойност на всички гореописани договори за една година е около 2.5 млн. лева. Отнесено към консолидираните приходи от продажби на Трейс груп холд АД за последната година (117.9 млн. лв.) това представлява 2.14% от дейността на групата.

ПСФ-Мостинженеринг АД поддържа 389 км пътна мрежа, от които на територията на РПС Ямбол - 232 км и РПС Стралджа - 157 км. В обхвата на РПС Стралджа се намира участъкът от главен път І-6 в района на „Петолъчката” с дължина 7.1 км.

Поради изключително лошо съвпадение на неблагоприятни обстоятелства (ураганен вятър, снежна виелица, недостатъчно опит и дисциплинираност на водачите, подценяване на обстановката) тази отсечка беше блокирана от закъсали автомобили и снегопочистващи машини за почти 24 часа, в нощта срещу 3 януари 2008 година.

Ръководството на Трейс груп холд АД, след като се запозна в детайли със ситуацията, счете, че е можело въпреки непосилните условия за работа да бъдат организирани извънредни мероприятия и да се привлече допълнителен ресурс за преодоляване на кризата в съкратени срокове. С оглед на това е взето решение за санкциониране на мениджърския екип на дружеството и ръководителите на почистването на описания пътен участък с последно предупреждение за освобождаване от длъжност, една брутна месечна работна заплата и лишаване от допълнително възнаграждение за срок от три месеца.

Трейс груп холд АД изразява дълбоко съжаление за създалата се сложна ситуация и поднася своите извинения на всички, които понесоха несгодите на лошото време и изживяха ужаса на неизвестността и безизходицата, се казва още в съобщението.

Днес акциите на дружеството поевтиняха с 5.08%, до средните 242.56 лв. и изтъргуван обем от 1 958 книжа.