Най-късно до края на следващата седмица кремиковските работници ще си получат двете просрочени заплати. Това заявиха днес синдикатите в завода на поредния протест на металурзите. За момента стачките се прекратяват, но ако до 10 ноември в завода не влезе нов инвеститор, работниците започват национални безсрочни протести.

За трети пореден ден над 2000 работници от маталургичния завод Кремиковци се събраха на митинг в центъра на столицата. Традиционно шествието тръгна около 9 часа сутринта от "Александър Невски" и завърши пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката.

Синдикатите заявиха, че не са доволни от ангажиментите, които пое вчера правителството. Но разчитат, че до седмица в завода ще влезе нов инвеститор, който ще осигури суровини, така че да не спира работата.

Стана ясно, че от снощи и втората работеща доменна пещ вече е спряна. Предстои спирането и на коксохимическия завод. От ръководството на комбината обаче са уверили, че има възможност то да се отложи с 10 дни, докато дойде новият инвеститор.

Синдикатите заявиха, че от днешните им разговори в Министерството на икономиката и енергетиката е станало ясно, че и правителството смята, че трябва да има смени в ръководството на завода. На срещата е договорено съкращенията на персонала да бъде отложено, но част от служителите ще трябва излязат в платен отпуск.

Малко преди обяд протестите бяха прекратени.

Припомняме, представители на украинската компания "Смарт груп" заявиха вчера пред зам.- министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева интерес да станат оператор в "Кремиковци" АД и впоследствие собственик.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС

Още по темата:

Визитна картичка на кандидат-оператора на "Кремиковци"