В Пирдоп днес се състоя тържество в чест на създадената в началото на тази година фирма ДБ Шенкер Рейл България ЕООД. С това разширяване на мрежата си, фирмата DB Schenker Rail сега е представена със собствено национално дружество в бързоразвиващия се регион на Югоизточна Европа.

По същото време на фирмата бе издадена лицензия като железопътен превозвач за жп мрежата на България. Това е голяма крачка напред за утвърждаване на фирмата като самостоятелен железопътен превозвач на българския транспортен пазар, се казва в официално прессъобщение на компанията.

Ханс-Георг-Вернер, отговарящ в борда на управителите на DB Schenker Rail за региона "Изток", изтъкна: "С получаването на лицензията за жп превози сега сме в състояние да разширяваме по-нататък предлаганите услуги за непрекъснати превози в региона на Югоизточна Европа и да предлагаме на клиентите си всеобхватни транспортни услуги, съобразени с техните нужди."

Издадената лицензия позволява на фирмата да извършва самостоятелно и жп превози, наред с предоставяните и преди вътрешноведомствени маневрени услуги. Така се предвижда още от юни 2010 г. да започнат първите превози за "Арубис" - най-голямият производител на мед в Европа.

За в бъдеще компанията ще предлага на клиентите си и разнообразни услуги, свързани с жп бизнеса.

"Интегрирането на ДБ Шенкер Рейл България ЕООД в мрежата на DB Schenker Rail позволява постигането на синергични ефекти между отделните национали дружества - напр. в областта на управлението на активите", сподели Ханс Георг Вернер. "Пример за това са локомотивите от Дания и Германия, които отскоро се експлоатират в България за модернизиране на наличния подвижен състав. Това пред нас разкрива възможност за по-нататъшно увеличаване на броя на локомотивите и вагоните в България."

Фирмата, която е създадена през 2002 г. като клон на фирмата Logistic Services Danubius SRL, понастоящем има около 150 души персонал и разполага със собствени маневрени и магистрални локомотиви с електрическа и дизелова тяга. Главното седалище на ДБ Шенкер Рейл България ЕООД е в Пирдоп, а на няколко места с маневрена дейност в България фирмата е представена с производствена база.