Акционерите на Декотекс (

) предстои да вземат решение за учредяване на три нови дружества, в които публичната компания ще бъде едноличен собственик на капитала чрез внасяне на непарична вноска. Това включва дневният ред на насроченото за 18 декември извънредно Общо събрание на акционерите.

Ако решението се одобри, Съветът на директорите на Декотекс ще бъдат овластен да предприеме необходимите правни и фактически действия за учредяването, оценката и извършването на апортните вноски и регистрацията на бъдещите три акционерни дружества.

През тази година компанията придоби терен в Община Сливен, предвиден за болничен комплекс, върху който от Декотекс предвиждат изграждането на жилищен комплекс от затворен тип, което е нов тип дейност за дружествто. В резултат ръководството на компанията смятат, че е удачно тази дейност (инвестиции в недвижимости, строителство и др.) да се обособи в отделно дружество.

Предметът на дейност на втората компания, в чиито капитал от Декотекс ще апортират терени на стойност 6.900 млн. лв., ще бъде отдаване под наем на производствени, търговски и административни сгради и площи, инвестиране в строителство и продажба на недвижими имоти.

Апортната вноска в третото дружество ще бъде от машини и съоръжения, транспортни средства, стопански инвентар и др. Предметът на дейност ще е производството на текстилни изделия, каквато е основната дейност на Декотекс. По информация на публичното дружество, целта е да се учреди отделна производствена и търговска структура, необременена от недвижима собственост, която да привлече инвеститори с дългогодишен опит в текстилната сфера.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 3 януари 2008 г. Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 4 декември.

Засега сделки с акциите на Декотекс все още не са сключени.