Оргахим АД (

) отбеляза ръст на нетните приходи от продажби с близо 20%, до 25.568 млн. лв. за първото тримесечие на 2008 г., въпреки по-слабия за строителния бранш зимен период.

Компанията затвърждава позициите си и на основни външни пазари като Турция, Румъния, Гърция и страните от Централна Европа и бившите Съветски републики, където „Оргахим” дългогодишно реализира своята продукция. Дружеството си е подсигурило регулярни доставки на суровината за производство на фталов анхидрид което е гаранция за непрекъсваем производствен процес. Делът на износа на продукция нараства до 64% от общите продажби на компанията, отбелязвайки ръст от 11% спрямо същия период година по-рано.

Причина за повишението на износа на продукция оказва и приоритетния за настоящата година украински пазар, където „Оргахим” има съвместно представителство с румънската компания „Поликолор”. Присъствието на „Оргахим” на украинския пазар се състои предимно в продажба на индустриални продукти, като разширението на пазарното присъствие на компанията предвижда предлагане и на строителни продукти.

За първото тримесечие на 2008 г. компанията отчете нетна загуба от 182 хил. лв. вследствие на разходи за амортизации в размер на 1.387 млн. лв., в сравнение с 895 хил. лв. за същия период през 2007 г., допълват от Оргахим. Увеличеният размер на разходите за амортизация е в резултат на направена преоценка на част от активите на дружеството в края на 2007 г.

През първото тримесечие на 2007 г. „Оргахим” отчете финансови приходи в размер на 1.325 млн. лв., вследствие на получения дискаунт от изплатения заем по ЗУНК задълженията. Положителни разлики за периода бяха отчетени и от операции с финансови инструменти в размер на 382 хил. лв., които представляват разлика между цена на придобиване на компенсаторни инструменти и номиналната стойност, по която са отчетени при погасяването на лихви по ЗУНК заема.

Задълженията на „Оргахим” към държавата бяха напълно погасени през изминалата година, чрез компенсаторни записи, собствени средства и заеми.

В България „Оргахим” АД е най-големият производител на бои, лакове, лепила и смоли. В компанията днес работят над 1200 висококвалифицирани специалисти. Дружеството притежава регистрирани 12 търговски марки и е единственият производител на анхидриди в страната.