Делтасток пуска първия реален Форекс ECN/STP модул, достъпен за физически лица, информираха от инвестиционния посредник. Новият модул ще позволи търговията с валута да става при пълна прозрачност, ниски променливи спредове и без намесата на дилъри. В него се създава среда, подобна на борсовата, копие на реалния междубанков пазар, уточняват от компанията.

ECN-ите (Electronic Communication Network) са системи за търговия, различни от основните борси, чрез които участниците сключват сделки помежду си (чрез посредничеството на Делтасток) само по електронен път. Чрез технологията STP (Straight Through Processing) става възможно мигновено препращане на поръчките към котиращите в ECN - модула доставчици на ликвидност, при които посредникът има открити сметки.

Посредством модула ECN/STP (Level 2) компанията дава възможност на индивидуални инвеститори да имат достъп и да търгуват на световните пазари при условия, досега достъпни само за по-крупните участници на пазара.

От посредника уверяват, че трейдърите, използващи ECN/STP - модула на Делтасток, ще могат да следят котировките на водещи световни банки, брокери и маркет мейкъри, да избират с кого да търгуват, както и впоследствие да проследяват при кого са изпълнени поръчките им.

В реално време те могат да наблюдават наличните обеми в системата, цените и имената на съответните доставчици на ликвидност, сред които са имената на Deutsche Bank, FXCM и Interactive Brokers. Клиентите на посредника ще могат чрез една сметка да търгуват с едни от най-големите на Форекс - пазара, при добри условия за сключване на сделки, достъпни единствено на междубанков пазар, коментират от Делтасток.

Оттам обаче уточниха, че минималната поръчка, която да се трасира до съответния доставчик на ликвидност трябва да е между 20-50 хил. валутни единици, като определеният засега максимум е до 3 млн. на поръчка, който таван може да се вдигне след време.

Системата предлага Smart - режим за подаване на поръчки, при който всяка поръчка автоматично се изпълнява на първата най-добра възможна цена, при пълна дълбочина на пазара. В резултат на по-високата ликвидност и конкуренцията между Делтасток и останалите доставчици на ликвидност, спредът може да достигне до 0.1 пипса и разликата между курсовете „купува" и „продава" на валутните двойки се изразява в петия знак след десетичната запетая.

Модулът за ECN/STP форекс търговия е интегриран в онлайн платформата Delta Trading, което предоставя възможност за търговия както с фиксирани, така и с променливи спредове чрез една сметка. Клиентите могат да отворят позиция с пускане на поръчка при фиксиран спред и по-късно да затворят същата позиция през ECN/STP (Level2) - модула.

От инвестиционния посредник добавиха още, че продължават да работят в посока увеличаване на доставчиците на ликвидност в системата.

Новата функционалност ще е активна от 12 април, като в резултат предстои преподписване на договорите между посредника и клиентите му, поради промяна на общите условия.

Делтасток пусна и нови валути за обмяна с реална доставка, сред които RON (румънска лея) и TRY (турска лира).

Оттам отчитат, че подобна стъпка ще доведе до улеснение за търговските отношения с фирми от съседните държави. По тяхна информация те са сред първите предложили на българския пазар обмяната на валута с реална доставка по банков път през 2004 г.

Понастоящем предлаганите валутни двойки по тази услуга са 18 на брой: USD/BGN, CHF/BGN, GBP/BGN, USD/CHF, EUR/USD, GBP/USD, EUR/GBP, BGN/RON, TRY/RON, CHF/TRY, GBP/TRY, CHF/RON, GBP/RON, EUR/RON, USD/RON, USD/TRY, EUR/TRY, TRY/BGN.

Услугата дава възможност клиентите на компанията по електронен път да обменят валута в реални размери, при изключително изгодни курсове и без комисионни, а също така и да защитават капиталите си от валутен риск. Това я прави изключително подходяща за фирми с външнотърговска дейност, обменни бюра, туристически агенции и частни лица, които разчитат на бързина и сигурност на валутните транзакции.