Капиталовият ни пазар в последните 5-6 години прилича на Кубрат Пулев след мача му с Владимир Кличко. Това заяви по време на събитие, посветено на 20-ата годишнина на Централен депозитар, днес народният представител Делян Добрев, който също така е председател на енергийната и член на икономическата комисия в парламента.

Надяваме се обаче да продължим напред и с предприетите действия в последните, а и идните дни, да събудим капиталовия пазар у нас, допълни Добрев.

Според него „държавата в момента е твърдо решена да развие капиталовия пазар в страната". Няма силна икономика без силен пазар, заяви още той.

В следващите седмици и месеци ще има развитие и по една тема, която в предходните години бе табу, а именно излизането на големи държавни компании на Българска фондова борса, благодарение на които тя ще стане атрактивна.

Само преди десет дни бе учреден Съвет за развитие на капиталовия пазар у нас, а вчера бе проведено и първото му заседание. Надявам се с ваша помощ и експертната ви оценка да успеем заедно да развием пазара, допълни Делян Добрев.

Изпълнителният директор на Централен депозитар Васил Големански припомня, че в началото екипът на институцията е наброявал само четирима души. „Началото бе поставено преди повече от 20 години, именно на 13 август 1996 г., а днес екипът ни се състои от 26-27 души.

Днес за Централен депозитар няма невъзможни неща. Думата не мога, означава, че не искам, допълни той“.

Големански сподели и любопитни факти, а именно, че днес в Централен депозитар са регистрирани 1730 емисии акции, облигации, права, варанти и други от около 1600 дружества, от които 350 публични.

„Поддържаме повече от 9 млн. сметки, а регистрираният капитал в ЦД е на стойност 19 млрд. лв.", заяви още Големански.