„Не бива да се допуска Петрол да последва съдбата на Кремиковци". Това се казва в писмо на Денис Ершов до българските медии. Писмото е по повод издадената вчера обезпечителна заповед от СГС, с която се ограничава представителната власт на Орлин Тодоров, изпълнителен директор на Петрол холдинг АД, Светослав Йорданов, изпълнителен директор на Петрол АД и Йордан Георгиев, управител на Нафтекс петрол ЕООД.

В писмото на Денис Ершов се казва, че изброените трима ръководители на дружествата, в които той е акционер, са извършили през последните 6 месеца стопански престъпления за над 100 млн. лв, като са източили публичната компания Петрол АД, умишлено докарвайки я до фалит.

„Само през последните месеци те са продали печеливши компании за по един лев и са купили губещи и задлъжнели компании за над 50 млн. лв., сключвайки еднолично договори помежду си и „преследвайки само личното си облагодетелстване за сметка на хилядите акционери на Петрол АД, за сметка на доверието на кредиторите на компанията и в ущърб на цялата група Петрол холдинг", се казва в изявлението.

„Тримата господа в сговор помежду си са продали през последните 2 месеца 15% от акциите на Петрол АД за средна цена 1.10 лв. на акция при средна пазарна цена 5-6 лв., с което са ограбили акционерите на Петрол АД и Петрол холдинг АД с над 65 млн. лв. Всички сделки са сключени на извънборсов пазар при пълна секретност и без знанието на мажоритарните акционери, Съветът на директорите и управителните тела на представляваните от тях дружества", твърди Денис Ершов.

В писмото се отправя препоръка до всички да не приемат договори, съглашения, споразумения и анекси, както и да не се доверяват на никакви документи, подписани от Орлин Тодоров, Светослав Йорданов и Йордан Георгиев, ако зад документите не стоят решения на Съвета на директорите на Петрол холдинг АД. В противен случай Петрол може да последва съдбата на Кремиковци, от което ще пострадат акционерите на компанията и над 6 000 работници и служители, които работят в нея, предупреждава Денис Ершов.