Политически лидери, изпълнителни директори на едни от най-големите световни компании, както и световни знаменитости се очакват на започващия на 20 януари и продължаващ до 23 януари Световен икономически форум.

Вижте няколко интересни факта за събитието, които може би не знаете:

1. Над 2500 участници от 100 страни се очакват на форума, включителни и 40 държавни глави;

2. Форумът се провежда в швейцарския град Давос, разположен на 1560 м надморска височина. Населението на градчето е около 11 000 души, а средната температура през януари е около -5 градуса по Целзий.

3. Защо точно Давос? Традиция! Освен това е много по-лесно да се обезопаси малко градче, отколкото някои от най-големите мегаполиси в света, нали? Да не забравяме 40-те държавници на най-високо ниво.

4. Само веднъж събитието не се е провело в Давос. През 2002 г. форумът е в Ню Йорк, в знак на солидарност след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

5. Сигурността – над 5000 полицаи ще бдят за спокойствието на присъстващите в четирите дни, като тук не попадат и личните охранители.

6. Скъпо е. В случай че искате да посетите събитието, ще трябва да отделите към 20 000 долара, или около 36 000 лв. Това обаче не е всичко. Включете пътни разходи, изхранване, хотел, както и допълнителни екстри като хеликоптери, ски и т.н., и можете спокойно да достигнете до 40 000 долара, или 72 000 лв.

7. Давос наистина е зелен. Въглеродните емисии в Давос спадат с 30% по време на събитието, главно поради органиченото използване на автомобилите. Вместо тях на ход са електрическите коли.

8. Какво друго можете да правите, освен да карате ски? Срещи, хиляди срещи. Присъствието на представители на големи компании, както и журналисти от най-известните бизнес медии, са една добра възможност за всеки присъстващ. Въпреки че срещите се неофициални, те се провеждат на затворени врати.

9. Кой ще присъства тази година – основателят на Microsoft Бил Гейтс, както и настоящият главен изпълнителен директор на компанията Сатя Надела, основателят на Alibaba Джак Ма, главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, ръководителят на ЕЦБ Марио Драги, както и гуверньорите на други 10 национални банки се очакват на събитието.

10. Звездната част на участниците ще включва Леонардо ди Каприо, един от първите инвеститори във Facebook - Боно, както и кралят на Йордания. Ангела Меркел, Барак Обама и Владимир Путин обаче няма да вземат участие на форума в Давос.