Deutsche Telekom AG може да придобие българския мобилен оператор Globul, който по-рано през април беше обявен за продажба от гръцката Hellenic Telecommunications Organization SA (OTE), обяви главният финансов директор на германската компания Тимотеус Хьотгес, цитиран от Dow Jones Newswires.

Deutsche Telekom има значителен дял в OTE. Изказването на Хьотгес е индикация, че германският гигант в сферата на телекомуникациите има желание да помогне на гръцкия оператор в опитите му да набере средства.

Евентуалната продажба на Globul, която има близо 4.4 милиона клиенти към края на второто тримесчие, е "част от стратегия за рефинансирането на 3.4 млрд. евро задължения с падеж в следващите две години," заявиха от OTE по-рано тази година.

Deutsche Telekom стана акционер в OTE за първи път през 2008 г. и в момента притежава 40% от гръцкия оператор. Инвестицията обаче не се представя според очакванията, тъй като гръцката компания има сериозни затруднения вследствие на дълговата криза, а Deutsche Telekom вече обяви няколко отчисления на активи свързани с OTE.

Освен в България и Гърция, OTE има още активи в Румъния и Албания.