Девет български компании влязоха в ТОП 500 на Централна и Източна Европа

675
Девет български компании влязоха в ТОП 500 на Централна и Източна Европа

Едва 9 са българските дружества, които попаднаха в годишната класация на полския вестник "Жечпосполита" за 500-те най-големи компании в Централна и Източна Европа, подготвена с помощта на Дневник  и Капитал за България. Изследването обхваща всички страни от региона с изключение на Русия и Беларус, за които не са събрани достатъчно надеждни данни.

Самите компании са били класирани на база реализираните приходи през миналата година. Публикувани са данни за наетите служители и пазарната капитализация на класираните публични компании, както и за реализираната печалба на компаниите, за които е събрана информация.

Водач сред българските дружества е "Лукойл България", чиито приходи през миналата година са били 1.632 млрд. евро. Компанията е отстъпила с 11 места от класацията за 2005 г., когато е била класирана на 54-то място, а работниците в компанията са били 3814 души.

НЕК е втората българска компания в класацията и е поставена на 120-то място с 1.11 млрд. евро. Тя също е отстъпила, след като година по-рано е била поставена на 104 място. От класацията става ясно, че приходите на дружеството за миналата година са били в размер на 1.11 млрд. евро, а заетите са били 6583 души.

Третото българско дружество е "Петрол холдинг", който пада от 157-мо място до позиция 200. Приходите на дружеството са 766 млн. евро. Останалите български дружества, попаднали в "големите 500", са "Петрол", БТК, "Булгаргаз", "Кремиковци", АЕЦ "Козлодуй" и веригата магазини "Метро", информират още от  Дневник.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg