Девин АД планира да инвестира общо 17 млн. лв. през настоящата година, обяви на проведената днес среща с инвеститорите изпълнителния директор на компанията Цветан Лъжански.

Основните инвестиции ще са насочени към подкрепа на марката, обновяване на завода в Девин и отделяне на бизнеса с 19-литрови галони, обявиха още от дружеството.

Очаква се пък общият капацитет да се увеличи от 26 хил. на 43 бутилки на час.

Лъжански допълни, че в следващите месеци в дружеството ще се внедри най-модерната техника, заради което се планират и съкращения на персонала.

Дружеството планира и пускането на нови продукти и навлизането на пазара в Румъния.

Средногодишно българинът пие по 76-77 л. По този показател се нареждаме преди Румъния (54 л), но изоставаме от европейските страни. Лидер е Италия (180 л), докато средният европееец консумира по 120 л годишно.

От Девин се надяват на ръст и на потреблението в България. “През 2007 г. отчетохме 74% общ ръст на продажбите, като продажбите на вода са се увеличили с 11% в литри и 30% в парична стойност спрямо 2006 г.”, каза днес финансовият директор Николай Андреев.

Припомняме, че компанията набра 18.3 млн. лв. от първичното си публично предлагане, като с 11.331 млн. лв. плати заеми, а съответно 3.935 млн. лв. и 2.629 млн. лв. задели за закупуване на машини и съоръжения и финансиране на оборотния капитал.

Видео: Среща на инвеститорите на Девин АД