Бутилиращата компания Девин АД предвижда да инвестира 15 млн. лв. в обновяване на сградния и машинен парк на дружеството, заяви Цветан Лъжански, главен изп. Директор, на представянето на Девин АД на Българска фондова борса. Според предвижданията на дружеството възвръщаемостта на инвестицията се очаква да е до 5 години.

От споменатата сума 13 млн. лв. ще отидат за закупуване на машини, а другите 2 млн. лв. ще се насочат към сградния фонд. Лъжански обяви, че 80% от предвидените средства ще сa банкови заеми и сключване на лизингови договори.

Девин вече има сключени договори за доставка на машини с марката Krones. Обновяването на техническия парк ще удвои капацитета на компанията до 42 хил. бутилки на час, заяви Лъжански.

В момента компанията води преговори за разширяване на бизнеса с безалкохолни напитки в съседните на България страни. От IPO-то дружеството набра свеж ресурс в размер на 18.3 млн. лв. От тях компанията възнамерява да инвестира в придобивания около 6 млн. лв. С 10 млн. лв. Девин е покрило банкови задължения като с останалата сума ще се направи и първата вноска за доставката на новите машини.

От Девин водят и преговори с доставчици за навлизане на румънския и гръцки пазар. В България пазарният дял на родопското дружество е 31%, спомена Лъжански.

По последни данни EBITDA на Девин е 7.5 млн. лв., което е с над 600-700 хил. повече от очакваното, допълни той. За периода януари-август тази година, компанията е отчела продажби по неконсолидирани данни на стойност 37.638 млн лв.

Първичното публично предлагане на Девин прикючи в края на юли като от компанията емитираха 3 млн. нови акции, както и разпределиха други 250 хил. стари книжа. Цената на нова акция бе 6.10 лв.

В ранната сесия акциите на Девин се изстреляха с 21.97%, до средните 7.44 лв. До момента са регистрирани 473 сделки за 391 925 книжа. Надявам се, че в най-скоро време Девин ще се нареди сред компаниите от официалния пазар на акции, както и че ще намери място сред борсовите индекси, каза Лъжански на представянето на компанията.

От началото на годината на БФБ са регистрирани 29 нови публични компании. От тях 6 са провели IPO, а новите дружества със специална инвестиционна цел са 15. П последни данни пазарната капитализация на БФБ достига 27.052 млрд. лв., което е над 50% от БВП на страната.