Рекорден ръст в продажбите отчете Девин АД в края на летния сезон, съобщават от компанията. За периода януари-август тази година, компанията е отчела продажби по неконсолидирани данни на стойност 37.638 млн лв., като печалбата на дружеството към настоящия момент надхвърля бюджетираните стойности.

Така реализираната печалба за периода формира ръст от рекордните 179%, в сравнение със същия период през изминалата година, допълват от компанията.

Основна причина за рекордните продажби е добрата дистрибуция на Девин и завишеното търсене на бутилирана вода заради високите температури през летните месеци. Допълнителен фактор за отличните резултати на компанията са и приходите от енергийната напитка Red Bull, които за януари-август 2007г. бележат ръст от близо 30% спрямо същия период през изминалата година.

По последни данни, пазарът на бутилирани води е сред най-динамично развиващите се в сектора „безалкохолни напитки” в България със среден ръст от 10-13% на година, като консумираните количества вода за поредна година надхвърлят тези на газираните напитки.

Основна роля за ръста на пазара играе и богатият асортимент на разфасовки, предложени от бутилиращата индустрия на достъпни цени. Българските натурални води са най-евтините в Европа, като средната цена за литър е два пъти по-ниска от тази в Австрия и с около 60% по-ниска от същата в Румъния. Това разпалва амбицията за активен износ на българските производители към съседни пазари.

За да отговори на динамиката на пазара и да затвърди лидерството си, Девин АД работи по оптимизиране на логистичната платформа и финализира преговори за цялостно технологично обновяване и оптимизация на производствените мощности на завода на стойност близо 14 млн. лева, целяща повишаване на производствената ефективност, чрез увеличаване на капацитета от 26 000 на 40 000 бутилки на час.

Първите сделки с акциите на Девин на Българска фондова борса ще се сключат по време на търговската сесия от четвъртък (20 септември 2007 г.), когато емисията ще бъде въведена за търговия.

Емисията е в размер на 17 891 306 лв., разпределени в същия брой обикновени акции с номинална стойност от 1 лв. всяка. Присвоеният борсов код е DEVIN.

На 25 юли 2007 г. беше проведено първично публично предлагане на акции на Девин, при което бяха разпределени освен новите 3 млн. акции, още 225 000 броя съществуващи, което стана след решение на мажоритарния собственик да бъдат включени и половината от предварително обявените съществуващи 450 000 акции.

Акциите бяха записани при цена на пласиране от 6.10 лв. Набраните средства от публичното предлагане, които се очаква да постъпят в „Девин”, са общо 18 300 000 лв.