Disney работи с финансов консултант по евентуална оферта за закупуването на Twitter, съобщиха запознати източници, цитирани от световните медии.

След като е уведомена за интереса, в Twitter е започнал процес на оценка на потенциална продажба. Компанията Salesforce също обмисля оферта и работи с Bank of America по евентуална сделка, разкриха запознати източници, пожелали да останат анонимни.

Представители на Twitter и Disney за момента отказват коментар. В последните месеци се засилиха слуховете, че Twitter ще бъде продадена заради понижаването на цената на акциите й и затрудненията й да привлича нови потребители и рекламни приходи.

Disney, която е собственик на ABC и ESPN, може да придобие нов онлайн канал за забавни програми, спорт и новини. Джак Дорси, който е главен изпълнителен директор на Twitter, е в Борда на директорите на Disney.

Стратегическо мислене

Председателят и главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър има репутация на човек със стратегическо мислене с апетит към дръзките ходове, като придобиването за 7.4 млрд. долара на анимационното студио Pixar през 2006 г., само няколко месеца след като стана главен изпълнителен директор.

Тъй като най-големият бизнес на Disney – кабелната телевизия, губи зрители и трябва да се справя с конкуренцията на онлайн видео услугите, Айгър инвестира в медиен бизнес, свързан с технологиите, като услугата за видео стрийминг Hulu, дигиталната медийна компания Vice и BAMTech, която предоставя платформа за онлайн видео услуги като HBO Now.

Айгър се стреми да повиши експертизата на Disney в новите медии, като включи Дорси и главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг в борда на директорите в последните години.

Стари медии

Но историята на старите медийни компании, които инвестират в технологични компании, не е пълна с положителни примери. Disney загуби стотици милиони долари в интерактивния си отдел в последните години.Тази година тя реши да се откаже почти изцяло от производството на видеоигри.

Финансовите резултати на Disney са сред най-добрите в медийната индустрия, а Twitter, чиято пазарна стойност е 16 млрд. долара, ще бъде най-голямата придобивка на компанията след сливането й с Capital Cities/ABC Inc. през 1996 г. Сделката се оценява на 19 млрд. долара.

21st Century Fox, Comcast, Time Warner и AT&T Inc. не проявяват интерес към закупуването на Twitter, съобщиха източници, запознати със стратегиите на тези компании. Microsoft също не е заинтересована, твърдят запознати.

В същото време Айгър беше ментор на Дорси, а ръководителите на Twitter одобряват неговата стратегия.