Пет от 15-те компании, част от SOFIX са разпредели по над 1 лв. брутен дивидент на акция на акционерите си за последните 5 години, сочи справка на Profit.bg

Също пет от сините чипове са разпределяли дивидент за всяка от последните години от 2011 насам. Ето и подробностите:

М+С Хидравлик и Албена АД са лидери по разпределен дивидент за разглеждания период със съответно 1.99 и 1.95 лв. за брой. Разбира се дивидентната доходност при М+С Хидравлик е по-висока, тъй като книжата на дружеството се търгуват на ниво от около 5 лв. за брой, спрямо 55 лв. цена при акциите на туристическата компания.

Силните години (2011-2014 г.) позволиха на Адванс Терафонд АДСИЦ да заеме третата позиция с 1.54 лв. като всяка година фондът, специализиран в инвестиции в земеделски земи разпределяше между 0.25 и 0.493 лв. за акция. За миналата година акционерите в дружеството получиха по 0.10 лв. за лот.

По над 1 лв. дивидент за последните години са получили и инвеститорите в Неохим (1.50 лв.) и Монбат (1.04 лв.), докато разпределените суми от страна на Трейс Груп Холд са 0.70 лв. за акция.

М+С Хидравлик, Адванс Терафонд АДСИЦ, Монбат, Трейс Груп Холд и Стара планина пък са компаниите от индекса, споделяли печалбите си със своите акционери във всяка от последните 5 години.

През 2015 г. Химимпорт разпредели дивидент за първи път в историята си на публично дружество.

Нито веднъж в последните години дивидент не са разпределяли пет компании – банките Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка, както и холдинговите дружества – Индустриален Холдинг България, Индустриален Капитал Холдинг и Холдинг Варна.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.