В първите дни на май от БФБ ще изпратят до инвестиционните посредници данни с имената на клиенти, които имат повече от един COBOS сертификати, съобщиха за profit.bg от институцията.

До 10 май инвеститорите, разполагащи с повече от един COBOS, ще трябва да изберат при кой посредник да останат.

Пред инвеститорите има две възможности - прехвърляне или продажба на притежаваните от тях акции.

Все още не ясно дали се предвижда компенсация за разходите за прехвърлянето или продажбата на акциите, допълниха от БФБ.

Според оповестените вчера то БФБ промени, един потребител (българско или чуждестранно физическо или юридическо лице) може да бъде клиент само на един абонат на COBOS и съответно да има само един сертификат за достъп до системата.

Само за първото тримесечие на 2007 г. инвестиращите през системата за онлайн търговия на Българска фондова борса – COBOS се увеличиха с 607 до 2 936 на брой.

Също така с оглед засилване на контролните функции на Борсата, Съветът е взел решение за доразработване на съществуващата система за надзор върху търговията с ценни книжа с цел въвеждане на спомагателни филтри, отсяващи определени сделки или поредица от сделки, за които съществува съмнение за нарушение на ЗПЗФИ.