Акционерите на Добруджа холдинг АД (

) решиха на провелото се вчера Общо събрание на акционерите да разпределят дивидент за 2007 г. Това съобщават от Българска фондова борса.

Брутният дивидент за акция е 7.2 лв. Изплащането на дивидентите на акционерите ще се извърши чрез Централен депозитар АД и чрез ТБ Алианц България АД. Начална дата за изплащане на дивидента е 8 август.

Правото да получат дивидент ще имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ия ден след деня на ОСА, или към 23 май.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят има право на дивидент, е 21 май.

Година по-рано акционерите на Добруджа холдинг взеха решение да не разпределят дивидент за 2006 г.

Те овластиха управителните органи да потърсят възможност и да реализират продажба на акции от портфейла на дружеството, включени в консолидирания отчет - Служба за финансово счетоводно съпровождане ООД, Технострой - инженеринг АД и Федерална служба за безопасност ООД.

На провелото се вчера ОСА акционерите овластиха СД с правото да увеличава капитала на холдинга до 20 млн. лв. през следващите пет години.

Освен за разпределяне на дивидент, печалбата за 2007 г. ще се разпредели, както следва - 130 167 лв. ще се заделят за фонд "Резервен", 233 хил. лв. като "Други резерви", 106 675 лв. за Дивидентен фонд и 67 356 лв. за покриване на загуба от минали години.

Консолидираната печалба на холдинга за миналата година е 2.76 млн. лв. Общите приходи от дейността са 2.74 млн. лв. при 3 хил. лв. година по-рано. Ръстът се дължи на положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти. През миналата година по тази линия са постъпили 2.68 млн. лв.

Към момента акциите на холдинга скачат на БФБ с 30%, до средните 6.5 лв. при обем от 34 изтъргувани лота.