Доходността на борсата – в пъти по-добра от имоти и депозити

5174
Доходността на борсата – в пъти по-добра от имоти и депозити

Доходността по депозитите в страната е под 1%. Имотите, които в последните месеци се радват на засилен интерес, предлагат възможност за доходност от около 5-6, до 7% годишно, според данните на различните имотни агенции. Има ли друга, по-добра възможност за парите ни? Да, но това съвмем естествено е свързано и с поемането на по-висок риск.

Справка на Profit.bg сочи, че от началото на 2016 г. основният индикатор на Българска фондова борса SOFIX е добавил 15.38% за първите 10 месеца на годината.

Само през октомври доходността възлиза на 5.4%, докато за последните 12 месеца – точно 19 на сто.

Общо 11 от 15-те компании, попадащи в изчислението на SOFIX, са поскъпнали с двуцифрен процент от началото на 2016 г. Други три повишават стойността си минимално (между 3 и 5%) и само една от тях – Трейс Груп Холд е на минус (-8.38%).

Кои обаче са лидерите по доходност?

Книжата на Фонд за недвижими имоти България и Стара планина Холд са добавили 42 и 41%, като тук следва да се има предвид, че двете дружества имат малка тежест в изчислението на SOFIX.

Доходност от 30.5% до 31 октомври са реализирали акциите на Първа инвестиционна банка до 2.82 лв. за брой, докато Холдинг Варна и Индустриален Капитал Холдинг са повишили пазарната си капитализация с 22.98 и 20.80%.

Акционерите на Неохим до момента се радват на повишение от 18.16%. а тези на М+С Хидравлик, Химимпорт и Албена от малко над 16%.

Книжата на Централна кооперативна банка и Неохим са регистрирали ръст от съответно 13.25 и 13.19% за първите 10 месеца на 2016 г.

Представянето на други компании като Алкомет, например, е доста по-впечатляващо. Книжата на шуменския производител на алуминиеви профили са добавили 111% до 14 лв. за лот.

Не липсват и понижаващите се емисии. Акциите на Булгартабак Холдинг са загубили 41.4% от началото на 2016 г., докато Евроинс – 38%. Спадът при други три от ликвидните компании – Юрий Гагарин, Свилоза и Петрол е от 22 до 28%.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас