Доходността на борсата – в пъти по-добра от имоти и депозити

5090
Доходността на борсата – в пъти по-добра от имоти и депозити

Доходността по депозитите в страната е под 1%. Имотите, които в последните месеци се радват на засилен интерес, предлагат възможност за доходност от около 5-6, до 7% годишно, според данните на различните имотни агенции. Има ли друга, по-добра възможност за парите ни? Да, но това съвмем естествено е свързано и с поемането на по-висок риск.

Справка на Profit.bg сочи, че от началото на 2016 г. основният индикатор на Българска фондова борса SOFIX е добавил 15.38% за първите 10 месеца на годината.

Само през октомври доходността възлиза на 5.4%, докато за последните 12 месеца – точно 19 на сто.

Общо 11 от 15-те компании, попадащи в изчислението на SOFIX, са поскъпнали с двуцифрен процент от началото на 2016 г. Други три повишават стойността си минимално (между 3 и 5%) и само една от тях – Трейс Груп Холд е на минус (-8.38%).

Кои обаче са лидерите по доходност?

Книжата на Фонд за недвижими имоти България и Стара планина Холд са добавили 42 и 41%, като тук следва да се има предвид, че двете дружества имат малка тежест в изчислението на SOFIX.

Доходност от 30.5% до 31 октомври са реализирали акциите на Първа инвестиционна банка до 2.82 лв. за брой, докато Холдинг Варна и Индустриален Капитал Холдинг са повишили пазарната си капитализация с 22.98 и 20.80%.

Акционерите на Неохим до момента се радват на повишение от 18.16%. а тези на М+С Хидравлик, Химимпорт и Албена от малко над 16%.

Книжата на Централна кооперативна банка и Неохим са регистрирали ръст от съответно 13.25 и 13.19% за първите 10 месеца на 2016 г.

Представянето на други компании като Алкомет, например, е доста по-впечатляващо. Книжата на шуменския производител на алуминиеви профили са добавили 111% до 14 лв. за лот.

Не липсват и понижаващите се емисии. Акциите на Булгартабак Холдинг са загубили 41.4% от началото на 2016 г., докато Евроинс – 38%. Спадът при други три от ликвидните компании – Юрий Гагарин, Свилоза и Петрол е от 22 до 28%.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg