На провелото се днес извънредно ОСА на Доброволна осигурителна мрежа – Здраве АД ДОМ-Здраве бе решено фондът да стане публично дружество, като за целта бе променен уставът на дружеството, съгласно изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Увеличаването на капитала на ДОМ-Здраве чрез излизане на Фондовата борса, който в момента е 2 350 000 лв., цели инвестирането на набраните средства в здравната мрежа за разширяване обхвата и повишаване на качеството на предлаганите медицински услуги, което ще увеличи броя на осигурените лица и премийните приходи на компанията, стана ясно по време на събранието.

На този етап намеренията са да се предложи максимум до 30% от уставния капитал - 705 хил. акции с номинална стойност 1 лев, като основните цели са инвестиции в собствени лечебни заведения, участие в концесионирането на държавни и общински болници и развитие на мрежата на ДОМ-Здраве.

Очакванията са дружеството да се листва на Фондовата борса до края на календарната година, като точният момент ще бъде съобразен с конкретните пазарни условия, уточниха от ръководството на компанията. Участието на Фондовата борса предоставя възможност за идентифициране и на стратегически инвеститори както в страната, така и в чужбина.

В обръщението си към акционерите изпълнителният директор на дружеството д-р Илко Семерджиев посочи три основни аргумента за излизането на ДОМ-Здраве на борсата. На първо място това е възможността дейността на компанията да бъде напълно прозрачна, което е най-сигурният начин за спечелване на доверие и клиенти.

Втората причина е заявеното намерение от страна на тройната коалиция да изработи стратегия, която да позволи доброволното здравно осигуряване да се намеси в управлението на социалното здравно осигуряване.

На трето място д-р Семерджиев посочи, че излизането на ДОМ–Здраве на фондовата борса ще даде благоприятни възможности и за акционерите, които влагат парите си в компанията през последните три години, както и за тези, които ще се включат в акционерния състав след листването.

"ДОМ Здраве" е собственост на 121 физически лица и само за три години след регистрацията си достига до трето място в сектора с пазарен дял от 13% към края на първото шестмесечие на 2007 г.

ДОМ-Здраве има договори с над 800 лечебни заведения в страната и над 10 000 лекари. Аптеките, с които ДОМ-Здраве работи към момента са повече от 750, разположени равномерно в цялата страна. Приходите от премии на фонда са 1.921 млн. лв. за първото полугодие на 2007 г., като почти всички от тях са осигурени от абонамент за интегрирана комплексна медицинска помощ и здравни грижи.

ДОМ-Здраве е на първо място с пазарен дял от 46% в осигуряването на комплексна медицинска помощ, която включва всички видове медицински услуги, здравни грижи и лекарства. Средногодишната доходност от инвестиции на дружеството за 2006 г. е 13.44%, а към 30 юни 2007 е 20.80%.