С построяването на новия завод за твърди лекарствени форми в София приключва пълната модернизация на производствените мощности на Софарма. Това е тринадесетият завод от структурата на компанията. Спазихме поетия ангажимент към премиера, като не сме съкратили нито едно работно място и се надявме в тази трудна година да приключим с 12% ръст на продажбите. Това заяви Огнян Донев, председател на СД и изпълнителен директор на Софарма, по време на церемонията, на която бе дадено официално началото по строежа на новия завод за твърди лекарствени форми в София.

Сред официални лица на събитието бяха министър-председателят на България Бойко Борисов, посрещнат с ръкопляскания от събралите се стотици служители на Софарма, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на здравеопазването Стефан Константинов, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, както и посланици.

Сред високопоставените гости бяха още и висши мениджъри от банковите среди у нас - Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, Асен Ягодин, изпълнитетелен директор на Пощенска банка и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Официално началото на строителните работи на новия завод на Софарма бе дадено и в присъствието на Камен Колчев, председател на СД на ЕЛАНА Финансов Холдинг.

Бившият председател на НС на Общинска банка и собственик на 16.40% от капитала на Софарма, чрез Финансова консултантска компания - Любомир Павлов също бе сред уважилите събитието.

"Искам да благодаря на Огнян Донев, че компанията е запазила работните места", каза премиерът Бойко Борисов, а отправеното послание към мениджъра на Софарма за изплащане на годишни премии на персонала, бе посрещнато с ръкопляскания от присъстващите на събитието служители на компанията.

Веднага след официалните слова Бойко Борисов и Огнян Донев поставиха в основите на новия завод метална капсула, като послание към поколенията и заедно с официалните гости се отправиха на по чаша шампанско в предвидената за това шатра.

„Не всеки ден виждаме премиерът на живо" - така служители на Софарма коментираха причината за радушното посрещане на министър-председателя на България на производствената площадка на компанията.

Макар поводът, за който се бяха събрали служителите да бе празничен, те не скриха и някои свои болки.

„Само инвестират средства, продажбите на компанията растат, но никой не дава повече на служителите", споделиха те, като потвърдиха и информацията, че не е имало уволнения в дружеството.

По тяхна информация масово месечните заплати на заетите в производството варират между 500 - 600 лв. и не са актуализирани вече пета година. „А можеш ли да правиш нещо без производството", попитаха риторично дългогодишни служители на компанията, които свързват бъдещето си единствено с това дружество. Възнаграждението на нискоквалифицирания персонал е 290 лв.

Бонусите и премиите също не са често срещани, споделиха те. Сред привилегиите са 1.60 лв. порцион за храна ежедневно, но „да се нахраниш в стола под 3 лв. е невъзможно". Лекарствата си ги купуват от аптеките, като всеки един българин.

„Странно е, когато кажеш на някой, че работиш в Софарма и той си мисли, че служителите тук са по-високоплатени от обикновено. От всички години, през които работя за компанията, най-добре бяхме през 1990 г., когато заплатите ни наистина бяха над средните за страната", си спомниха оттам.

Въпреки недоволството си от заплащането, те все пак бяха категорични за добрите и безопасни условия на труд, които от Софарма са осигурили при производствения процес.

На въпроса за това, какво очакват да се промени за тях с пускането на новия завод, същите отговориха следното: „Надяваме се, че с новия завод ще се променят и възнагражденията ни".

С тази си инвестиция от компанията предвиждат да разкрият до 420 нови работни места. Според непотвърдена информация, от Софарма ще търсят да назначат персонал на възраст до 35 години - химици и фармацевти.

Дружеството ще вложи в новата производствена база 70 млн. лв. Очаква се заводът да заработи в средата на 2012 година, а капацитетът на производство да е 4 млрд. таблетки годишно. В него ще се произвеждат над 100 лекарствени продукта.

Видео кадри от официалното начало по строежа на новия завод за твърди лекарствени форми в София на Софарма!