Донев: Регистрацията на молекула в САЩ ще промени облика ни

2109
Донев: Регистрацията на молекула в САЩ ще промени облика ни

В момента правим проучване за регистрация на наша молекула на щатския пазар. Подобно нещо би променило облика на Софарма. Това заяви Огнян Донев, изп. директор на Софарма, по време на втората конференция за „Сливания и придобивания в България и региона", организирана от в. Капитал.

Като продукти на компанията, които мениджърът посочи по време на представянето на Софарма и опита й в процесите на сливанията и поглъщанията в региона, бяха активно рекламирания напоследък в медиите Ацетилин, определен от него като българския аспирин, Tabex и Tribestan.

По отношение на медикамента, в помощ на желаещите да се откажат от тютюнопушенето, Огнян Донев коментира, че средството е особено актуален предвид забраната на тютюнопушенето на обществени места от средата на 2010 г.

„Нашият регион, в който развиваме дейност, наподобява триъгълник с върхове Киев, Варшава и Загреб", коментира изпълнителният директор. - „Целта ни е да диверсифицираме пазарите. Нищо чудно ако делът на българския пазар в продажбите падне и под 30%. Това ще е в резултат на несъстоялата се здравна реформа у нас". Той очаква намаляване на разходите за здравеопазването по презумпция да не се наливат средства в нереформиран сектор. „Подобна политика е правилна частично, стига да не говорим за човешкото здраве", допълни още той.

Огнян Донев припомни и някои от последните стъпки за разширяване на бизнеса, предприети от Софарма в навечерието на кризата. Сред тях са и придобиването на сръбската Иванич и Синове, придобиването на украинската Витамини и др. По отношение на плановете на компанията за сръбския пазар, той коментира, че се предвижда изграждането на изцяло нов завод, като няма да участват в приватизацията на Галеника.

Що се отнася до решението за придобиването на латвийската Бриз, Донев заяви, че от една страна това е познат партньор на компанията, с осем годишни партньорски отношения и от друга латвийската икономика е една от най-потърпевшите от кризата и моментът бил удачен.

„Работим по влизането под шапката на една публична компания на други три публични дружества", посочи Огнян Донев. Става дума за сливането на Българска роза - Севтополис, Унифарм и Медика в Софарма, като процесът е още в начален етап.

Днес акциите на Софарма поевтиняха на борсата с близо 1.00%, до 4.24 лв. за лот. Ръст от 1.04%, на 1.47 лв., наблюдаваме при книжата на Българска роза - Севтополис. Спад от 0.25%, 1.97 лв. има при акциите на Медика. Понижението при Унифарм е от 0.55%, 36.00 лв.   

 

 

 

 

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

znaest
# 0
17:10 | 21 October 2009
Nova Molekula?! Moje bi ima predvid nekoi generichen product na SFARM,nisto poveche.A SFARM ste izdarji li na proverka ot strogata FDA?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg