От днес започва търговията с най-новия индекс от семейството на Dow Jones, Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index, базиран на сините чипове от борсите на Балканския полуостров. В него влизат компании от България, Хърватия, Гърция, Македония (FYROM), Румъния, Сърбия, Словения и Турция.

Българските представители са БТК (

), Централна кооперативна банка (

), Химимпорт (

), Индустриален холдинг България (

) и Софарма (

).

Индексът е среднопретеглен с равна тежест на компаниите в него от 2%.

С най-голяма тежест в индекса са компаниите от Гърция (20.8%), последвани от Турция (20.6%), а на трета позиция са българските дружества (11.2%). Тежестта на Румъния е 10.1%, на Хърватия 10%, Словения 9.3%, Сърбия 9.1% и на Македония (FYROM) от 9%.

Разделени по сектори с най-голяма тежест е банковият сегмент с 34.9%. На второ място са представителите от финансовото посредничество (12.1%), последвани от телекомите с 11.7% тежест. Най-слабо застъпени са компаниите, добиващи суровини (2%).

Индексът е съставен от 10-те най-големи компании на Гърция и Турция и по пет от останалите 6 държави. Дружествата са подбирани по free-float, пазарна капитализация и ликвидност.

Ревизията на Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index ще става веднъж годишно през септември. Историята на индекса започва през декември 2006 г. като до края на октомври стойността му се покачва с 38.87%, до почти 1400 пункта.

На сравнение на графиките на движение на DJ STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index, DJ STOXX EU Enlarged (включващ компании от новоприсъединилите се страни в ЕС) и DJ STOXX 50 (включващ 50-те водещи европейски компании) от декември 2006 г. до края на октомври се вижда, че най-бързо поскъпващият индекс е на балканските компании. Базата е 1000 пункта.

За разлика от предходните два индекса промяната при DJ STOXX 50 е значително по-умерена при покачване до близо 1050 пункта и неколкократно снижаване под базата (февруари-март и юли-август), нещо което се наблюдава еднократно и при DJ STOXX EU Enlarged през месеците от януари до март.

Между графиките има и корелация на движението като корекциите и ръстовете при DJ STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index и DJ STOXX EU Enlarged са значително по-големи от движението на DJ STOXX 50.