Дружество на „Адванс Екуити” изгражда соларен и нови вятърни паркове

1156
Дружество на „Адванс Екуити” изгражда соларен и нови вятърни паркове

Дъщерно дружество на „Адванс Екуити Холдинг” ще инвестира в изграждането на фотоволтаична електроцентрала край София. „Енерджи Инвест” ЕАД, чийто едноличен собственик на капитала е „Адванс Екуити Холдинг”, ще придобие мажоритарен дял от дружеството „ИнтерСол” ЕАД, което бе създадено в края на миналата година за реализиране на проект за соларен парк.

За нуждите на инвестицията „Енерджи Инвест” ще участва в увеличение на капитала на „ИнтерСол” с парична вноска от 1.1 млн. лв., след осъществяването на което ще притежава 90% от собствеността на дружеството.

„Заедно с инвестицията във фотоволтаичната централа, през тази година планираме да започнем изграждането и на няколко нови вятърни паркове”, заяви Венцеслав Петров, изпълнителен директор на „Адванс Екуити Холдинг” и председател на съвета на директорите на „Енерджи Инвест”. „Убедени сме във високия потенциал на пазара за „зелена” енергия и ще продължим да инвестираме в изграждането на мощности за производство на електричество от възобновяеми източници”, допълни Петров.

Соларният парк ще бъде разположен върху терен от 43 дка в землището на с. Пауново, община Ихтиман. Инсталираната мощност ще бъде 882 kW при използване на тънкослойни модули, производство на японската компания Kaneka.

Общият размер на инвестицията в соларния парк е над 3 млн. евро, като за финансирането й ще бъдат вложени собствени и привлечени средства. Строително-монтажните работи по изграждането на фотоволтаичната електроцентрала ще бъдат осъществени от българската компания „СънСървиз”, която е специализирана в подобна дейност. По план съоръжението трябва да бъде готово за търговска експлоатация в началото на лятото.

С решение на Съвета на директорите на „Адванс Екуити Холдинг”, капиталът на „Енерджи Инвест” ЕАД ще бъде увеличен от 150 хил. лв. на 2.4 млн. лв., като увеличението ще бъде изцяло записано от „Адванс Екуити”. „Настоящото увеличение на капитала на „Енерджи Инвест” ще бъде последвано от друго в рамките на годината в зависимост от хода на проектите за новите вятърни паркове и нуждите за тяхното финансиране”, обясни Венцеслав Петров.

„Енерджи Инвест” планира инсталирането на нови вятърни турбини с обща мощност от 12 MW, като за целта вече закупи необходимите терени в землищата на общините Балчик и Каварна, за които има необходимите измервания на характеристиките на вятъра. Очакванията са новите вятърни паркове да бъдат изградени до края на настоящата година. Към момента „Енерджи Инвест” притежава вятърен парк от 2.4 MW инсталирана мощност край с. Видно, община Каварна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg