700 000 лв. с ДДС е продажната цена, достигната днес на публичен търг с явно наддаване за моторната яхта "Балкан".

Търгът, организиран от Министерството на държавната администрация и административната реформа, беше спечелен от "Дунав турс" АД в конкуренция с "Капман консултинг" ЕООД.

Индустриален Холдинг България и Юнион Турс притежават по 48.395% от капитала на дружеството.

Началната цена, от която стартира процедурата, беше 680 000 лв., а стъпката, с която наддаваха участниците - 10 000 лв, информират от МДААР.

Бяха закупени четири документации за участие в търга, като заявления подадоха "Дунав турс" АД и "Капман консултинг" ЕООД.

Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев ще издаде заповед, с която официално се определя победителят в търга, който от своя страна трябва в тридневен срок да преведе достигнатата цена по сметка на МДААР.

От датата на провеждане на търга - 14 март 2007 г., тече 14-дневният срок за обжалване на проведената процедура. Веднага след изтичането на този период се подписва договор за покупко-продажба.

Предаването на яхтата трябва да стане в срок от 15 дни след сключването на договора за покупко-продажба между МДААР и "Дунав турс" АД.

Моторната яхта „Балкан" е произведена в Cantieri di Piza S.P.A. през 1981 г. в гр. ПизаS, Италия, под наблюдението на Lloyd's Register of Shipping. В момента плавателният съд се намира на сух док във военноморската база „Атия" край Бургас.

Яхтата е произведена от висококачествена дървесина и пластмаси. Металните части по корпуса, свързващите елементи и другите метални конструкции са изработени от метали, които не корозират и практически са дълготрайни в морска среда.