Народното събрание чрез законодателни мерки да защити правата на малките акционери в пенсионните фондове, настоя в декларация от името на ПГ на ДСБ председателят й Иван Костов.

От парламентарната трибуна той призова да бъдат ограничени таксите за управление, удържани от пенсионноосигурителните дружества.

Според ДСБ гласуването на огромни премии на управители на декапитализиращи се дружества като "Холдинг Пътища" създава огромно недоверие на българската фондова борса.

Ето защо, според парламентарната група на партията, фирмите на борсата следва да предприемат мерки за подкрепа стойността на своите акции и защита на малките акционери чрез обратно изкупуване, резервиране на печалбата или изплащане на дивиденти.

Тази седмица по искане на ДСБ парламентът изслуша отчет за дейността на Комисията за финансов надзор за миналата година. Според него през 2008 г. пенсионните фондове са загубили средно 21,4 на сто от стойността на дяловете си.

Затова от партията поискаха правителството и БНБ да предложат мерки за подкрепа на пенсионните фондове у нас чрез възстановяване на доверието във фондовата борса.

Един от начините, предложени от ДСБ, е инвестиране на част от т. нар. сребърен фонд в акции на борсата. Сред мерките е и предоставяне на средства от фискалния резерв на Банката за развитие за борсови инвестиции, както и предприемане на стъпки за намаляване на лихвените проценти.

Източник: БТА