Щатският пазар е един от тези, отчели най-добро представяне през последните 3-4 години. Малко вероятно е пазар, който е вървял 5 години само нагоре, да продължи да се представя толкова силно.

Дори бих казал е много по-вероятно в даден момент да започне и нисходяща корекция, смята Александър Николов, портфейлен мениджър на Карол Капитал Мениджмънт.

В същото време през месец май руският и украинският пазар добавиха по около 10%. От началото на годината украинският пазар е нагоре с 47%, но в същото време валутата на Украйна се обезцени с 40%.

Въпреки всичко обаче имаме положителна доходност, независимо от негативните събития, които се случват в страната в последните месеци.

Вижте още: Ал. Николов: Очакваме нива на SOFIX от 902/975 пункта

Всъщност ситуацията в Украйна е интересна още от края на миналата година и причината за това е, че след силния му спад от 2011, 2012 и 2013 г. - период, в който пазарът загуби около 70% от стойността си, от края на миналата година фондовият пазар спря да пада и дори установи възходящ тренд.

Точно затова ние смятаме, че потенциалът е много голям, въпреки че изглежда много плашещо да се инвестира в момента в Украйна.

Другият пазар, който споменах – Русия, също е с много голям потенциал в момента. През 2012 и 2013 г. реално руският пазар се движеше в една продължителна консолидация. След сблъсъците с Украйна консолидацията бе пробита надолу през март. Последва стабилизиране на пазара през април и за май е отчетен ръст от около 10%.

Текущата картина с оглед този неуспешен пробив, който имахме през март, отново е много перспективна.

Двата пазара – Украйна и Русия, са в ситуация, в която могат да реализират много голямо движение нагоре, допълва Николов.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.