След регистриране в Централен депозитар две компании направиха поредната си крачка към публичния си статут. Това са Девин АД и София Комерс Кредит Груп АД.

В резултат на решение на общото събрание на акционерите Девин АД планира да увеличи капитала си от 14.891 млн. лв. на 17.891 млн. лв. чрез издаването на 3 млн. броя нови акции, като всички акции ще бъдат предложени за записване чрез публичното предлагане.

"Девин" е собственост на австрийския фонд "Соравия екуити", който е част от австрийската компания "Соравия груп" и наследник на "Уинг екуити". Компанията е лидер в продажбата на минерална вода в страната, като е следвана от Горна баня и Банкя.

Ако подписката се реализира успешно free float-aът ще възлезе на 23%. Все още не е ясна емисионната стойност на книжата.

Регистрирано в Централен Депозитар бе и София Комерс Кредит Груп АД. Акционери в компанията са Тодор Вачев и София Комерс - Заложни къщи, притежаващи съответно 22.14 и 17.07%, докато 13 физически лица имат между 3.22 и 11.02 на сто.

По данни на АПИС капиталът на компанията е 3.104 млн. лв., а в предмета му на дейност влиза предоставяне на заеми, обезпечени с ипотека, лизинг и др.

Само преди седмица в ЦД бяха регистрирани акциите на други две компании - Трейс Груп Холд и Финанс Инженеринг. Нека припомним, че от 25 до 29 юни инвеститорите ще могат да подават заявки за участие в IPO-то на Бианор АД.