По 30-36 хил. лв. компенсация ще получат работниците от цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора, които ще бъдат приватизирани през борсата, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Той се позова на подписаното късно снощи споразумение със синдикатите. Петър Димитров обясни пред Би Ти Ви, че продажбата на двете предприятия ще бъде максимално прозрачна.

За първи път правим приватизация, при която няма социално напрежение, каза той. За другите две дружества от "Булгартабак" - в София и Благоевград, ще се търсят стратегически инвеститори, каза още министърът.

Предстоят по думите му срещи с 4 от големите в бранша. Започнатите прокурорски проверки могат да доведат до уволнения и дори до подмяна на целия ръководен орган на холдинга, ако докажат, че има нарушения, заяви Петър Димитров.

Малко преди началото на днешната търговска сесия при Пловдив БТ има оферта за покупка на цена от 12.51 лв., но липсват продавачи. Офертите купува/продава при Слънце Стара Загора Табак са на нива от 9.10/10.74 лв. за брой.