Със заповед на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов от 30 декември 2009 г. са направени промени в Националния класификатор на професиите и длъжностите, с които дейността на директорите за връзки с инвеститорите, както и на експертите по връзки с инвеститорите намери своето признание и съответно по-висок статут в класификатора.

Длъжността "Директор за връзки с инвеститорите" вече е поставена в клас 1, група 1211 в Националния класификатор на професиите и длъжностите за 2010 г., където е включена и нова длъжност „Корпоративен секретар", а позицията „Експерт по връзки с инвеститорите" намира своето място в клас 2.

Промяната е факт благодарение на общите усилия на Българската асоциация по връзки с инвеститорите (БАВИ), Министерството на труда и социалната политика и Национален статистически институт, съобщиха за Profit.bg от БАВИ.

Освен подкрепата и съдействието на експертите от МТСП и НСИ, инициативата на асоциацията бе приветствана и от Комисия за финансов надзор, която също изказа одобрението си относно усилията на БАВИ за промяна в класифицирането на длъжността "Директор за връзки с инвеститорите".

Богомила Христова, председател на БАВИ подчерта, че успехът се дължи на постоянството и на упоритостта на всички нейни членове. Тя припомни, че правилното оценяване и класифициране на длъжността е една от целите, които БАВИ си бе поставила през последните няколко години.

Именно тази цел залегна и в основите на проекта по програма ОПАК, изпълняван от БАВИ и Фондация Буров - „Повишаване на знанията и уменията за качествена и ефективна комуникация при разкриване на информация пред държавните регулаторни органи и инвестиционната общност", припомнят от асоциацията.

При изпълнението на проекта бяха изработени професионални стандарти за работа в областта на връзки с инвеститорите като инструмент за поддържане и развитие на професионализма и квалификацията на осъществяващите тази дейност, както и за обективна оценка на тяхната работа.

Съществуването на професионални стандарти е практика в редица страни и се подкрепя от международните професионални организации. Такива стандарти служат и като цели на основната и допълнителна квалификация на професионалистите в съответната област.