България предлага добри възможности за бизнес. Образованието тук е на много високо ниво, българите говорят много езици, казва Джон Гладуиш, главен изпълнителен директор на 60К - най-голямата независима аутсорсинг компания, базирана в България, където в момента работят над 400 души.

Секторът „обслужване на клиенти“ все повече излиза не водеща позиция, отбелязва г-н Гладуиш.

Ето какво друго сподели той пред камерата на Profit.bg:

Какво ви привлече в Българя?

Мисля, че България е държава, която предлага големи възможности. Образованието тук е на много високо ниво. Българите говорят много езици. Това може да е и защото българският език е „мъртъв“ - говорят го само българите, и аз говоря, но лошо. Мотивацията на хората, особено на младите, е висока. Мисля, че страната предоставя възможности за чужди инвестиции и чуждите компании могат да се възползват от всички тези неща, които споменах.

Какви инвестиционни възможности предлага България?

Мисля, че много. Мисля, че сегашното правителство е направило много, за да привлече чужди инвеститори, особено в сектора на услугите. Това е благодарение на уменията на хората. Секторът „обслужване на клиенти“ все повече излиза не водеща позиция. Когато дойдох тук за първи път преди 7 години може да се каже, че такъв сектор не съществуваше, като изключим международните хотелски вериги.

Как бихте сравнили инвестиционния климат в Българи с този в други европейски държави?

Мисля, че е много добър. Плоският корпоративен данък от 10% е много привлекателен за чужди инвеститори. Също така мисля, че сегашният икономически климат е намалил наемните нива на търговските площи и чуждите инвеститори могат да се възползват от това. Например, наемните нива в София са вероятно на нива от ¼ на тези в други европейски държави.

Къде е мястото на компания като 60К на българския пазар?

В момента ние сме малко над 400 души и продължаваме да растем с бързи темпове. Мисля, че това ни прави компания от среден размер. Големи са големите телекоми, например, но ние растем. Очакваме да удвоим броя на служителите до края на 2012 година. Добрите бизнес условия, това че корпоративният, както и данъкът доход за физически лица, са в размер на 10% - всичко това е много добре за нас и нашия екип.