Един от най-следените стратези на Уолстрийт Джим Поулсън, главният стратег на Wells Capital Management, отправи призив към инвеститорите: Спрете да се притеснявате!

„Ще пробием настоящите и ще се отправим към нови върхове“, коментира Поулсън пред финансовото издание CNBC.

Според Поулсън най-вероятно широкия щатски индекс S&P 500 ще регистрира връх при ниво от 2 200 пункта.

Експертът признава, че пътят нагоре няма да е безпрепятствен и ще се нарушава от фактори като постоянните опасения за забавянето на ръста на китайската икономика, свръхпредлагането на петрола и кой ще е следващия президент в САЩ.

„С отпадането на опасенията обаче, много е вероятно да станем свидетели на повишението на индексите до нови рекордни стойности и генериране на вълна от ентусиазъм“, коментира още Поулсън.

Въз основа на прогнозата му за ниво на широкия индекс от 2 200 пункта, това се превежда, като повишение от над 6% от текущите нива на индекса.

Сред факторите, които карат Поулсън да е позитивно настроен за бъдещето на пазарите, са очакванията за предстоящ по-добър отчетен сезон; силните данни за пазара на труда в САЩ и ръстът на работната заплата; поскъпването на петрола и намаления инфлационен натиск.

Вчера щатските индекси приключиха на отрицателна територия, като S&P 500 загуби 0.85% от стойността си при ниво от 2 046.61 пункта.

Все повече стават пазарните експерти обаче, които смятат, че индексът ще тества отново психологическото си ниво от 2000 пункта, след като не успя да пробие върха си от миналата година.