Под 10% от спестяванията си българите инвестират в акции, облигации, пенсионни и взаимни фондове - по данни на банки и небанкови институции, цитирани от Българска фондова борса.

За сравнение при европейците делът на тези инвестиции като част от спестяванията им надхвърля 30%, като се наблюдава засилен интерес към вложенията в акции.

За да стимулират активността на индивидуалните инвеститори в България, БФБ-София и Централен депозитар организират за втора година Ден за акции. Целта на инициативата е подобряване на инвестиционната култура и увеличаване на знанието за капиталовите инструменти в страната ни.

15 инвестиционни посредника участват в Деня за акции, който ще се проведе на 8 юни 2016 г.

В Деня за акции всички индивидуални инвеститори (физически лица), директни клиенти на български инвестиционни посредници, ще могат да закупят или продадат акции от Основен пазар на БФБ-София без такси и комисиони към борсата, депозитаря и участващ в инициативата инвестиционен посредник.

Специалната възможност ще важи при до 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2,000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Всички инвестиционни посредници, които партнират на БФБ-София и Централен депозитар в Деня за акции, няма да таксуват своите клиенти – физически лица, чиито сделки отговарят на посочените условия.