Средствата, които се очаква да постъпят до 2011 г. по линия на програмата “България-транзитни пътища 5”, целяща хармонизация на националната пътна инфраструктура, възлизат на 1.3 млрд. лв. “Една трета от предвидените за рехабилитация пътища I и II категория през следващите години се намира в райони, където сме позиционирали нашата дейност.

Става дума за Стара Загора, Кърджали, Бургас, Ямбол и др., което означава, че със сигурност ще участваме в процедурите за усвояване на предвидените средства”, коментира за Profit.bg Цветан Цонев, гл. изп. директор на Трейс Груп Холд (

). Споменатите области се намират в Югоизточна България, с излаз към Турция и Гърция.

Сред намеренията на компанията са участия в изграждането на нови участъци от автомагистрала “Тракия”. В началото на октомври консорциум между Пи Ес Ай (дъщерна на Трейс Груп Холд) и Мостстрой издадоха участъка от Чирпан до Стара Загора с дължина от 38.7 км. и стойност на проекта от 140 млн. лв.

Според Цонев най-оптимистичният вариант за автомагистралата е отдаването й на концесия още през 2008 г. и окончателното й завършване до 2009 г., като той уточни, че всичко зависи от действията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов и от намеренията на правителството. Най-песимистичният вариант, допълни той, е ако се забави концесионирането на “Тракия” и продължи да се работи на парче, като това ще забави нейното окончателно завършване с неопределен период от време.

Участъкът на автомагистрала “Марица” между Чирпан и Харманли също представлява интерес за холдинга. Очаква се пусковият срок на магистралата, свързваща гр. Първомай с ГКПП Капитан Андреево, да е през 2009 г.

Както Profit.bg вече писа, през последния месец и половина от IPO-то досега, компании от структурата на Трейс Груп Холд започнаха изпълнението на осем нови обекта на обща стойност 45 246 759 лв. Цветан Цанев уточни, че подобни положителни новини не са гаранция за високи темпове и за бъдеще.

Първичното публично предлагане на холдинга се проведе на 26 октомври, като от компанията предложиха 200 хил. акции при емисионна стойност от 110.5 лв. Презаписването по емисията бе от 1 480 пъти. Най-голямото разпределено количество акции от увеличението на капитала на Трейс Груп Холд бе от 135 книжа, като в акционерната структура на компанията влязоха нови 3 400 акционери. Не е изключено тепърва да започне окрупняване на пакети по позицията от институционални инвеститори, а също и от страна на компании от бранша.

Досега се изтъргуваха 20 513 книжа при цени от 220 лв. до 1 000 лв., като средната им стойност в момента е 298.76 лв.